21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNoi masuri antitero in UE

Noi masuri antitero in UE

UE pregateste un sistem paneuropean cu date despre pasagerii avioanelor, ca parte a unui set de masuri menite sa consolideze lupta impotriva terorismului.
ca reactie la recentele atentate ratate din Marea Britanie, Comisia Europeana va propune noi pasi pentru contracararea terorismului. Executivul european a fixat trei directii de actiune: facilitarea schimbului de date despre pasagerii companiilor aeriene, urmarirea traseelor materialelor explozibile si contracararea invatamantului radical islamist.
Propunerile, care vor fi prezentate in octombrie, vor include incriminarea penala a raspandirii pe internet a in-structiunilor de fabricare a unei bombe si crearea unei ample baze de date pentru a urmari traseul substantelor explozibile pierdute sau furate. De asemenea, Comi-sia va pune in circulatie saptamana viitoare un document de lucru referitor la amenintarea bioterorista, relata Reuters.
Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca recentele atentate si arestarea unor suspecti teroristi in Spania si Franta pun in evidenta necesitatea unei actiuni colective. "Trebuie sa cooperam mai strans pentru a lupta impotriva terorismului, impotriva radicalizarii sau pentru a preveni" actiunile teroriste, a declarat Frattini. "Cu cat un numar mai mare de state coopereaza, cu atat va fi mai bine pentru prevenirea si combaterea atacurilor teroriste", a adaugat el.
Intr-un raport prezentat marti, Executivul european isi exprima regretul fata de intarzierile inregistrate in imbunatatirea cooperarii in plan judiciar. "Progresul este total nemultumitor", a spus Frattini, care s-a plans ca unele state membre intarzie implementarea deciziilor UE in legislatiile nationale.
Frattini a spus ca va cere parerea Celor 27 in legatura cu problemele educatiei religioase, pentru ca o mai buna cooperare sa previna radicalizarea islamica. Aceasta va include examinarea finantarii publice si private a institutiilor religioase si educarea profesorilor de religie. "Ideea este de a avea un islam european", a spus Frattini, admitand ca, desi "destul de dificil si ambitios", acest proiect trebuie supus unei dezbateri politice. Scopul este de a "proteja larga majoritate a musulmanilor care traiesc pasnic in Europa, care nu agreeaza radicalizarea si lupta impotriva ei".

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă