18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPrimele imagini ale atacatorului de la Nisa! Noi DETALII ŞOCANTE despre masacru,...

Primele imagini ale atacatorului de la Nisa! Noi DETALII ŞOCANTE despre masacru, dezvăluite de Parchetul antiterorist francez

Autorul atentatului comis joi seara la Nisa este Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care era cunoscut de autorităţi pentru activităţi infracţionale, însă nu ca fiind radicalizat, a confirmat vineri procurorul Parisului, François Molins, care conduce Parchetul antiterorist francez, transmit Reuters, AFP şi DPA, citate de Agerpres. 

Atacatorul, condamnat la închisoare la începutul anului

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de 31 de ani, care "era total necunoscut serviciilor de informaţii", a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale, a precizat Molins. Atacatorul avea cetăţenie tunisiană, era divorţat şi avea copii, iar soţia sa a fost reţinută de autorităţi, a continuat procurorul. Totuşi, atacatorul fusese condamnat la începoutul anului, în luna ianuarie, la şaşe luni de închisoare cu suspendare, pentru acte de violenţă. 

El a precizat că, în atacul de pe Promenade des Anglais, 84 de persoane au fost ucise, printre care se află '10 copii şi adolescenţi'. În total, 202 persoane au fost rănite, 52 dintre ele zbătându-se în acest moment între viaţă şi moarte, a mai precizat François Molins. 

Atacul de la Nisa, sub amprenta organizaţiilor teroriste

Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizaţii teroriste, urmând ca ancheta să stabilească dacă Lahouaiej-Bouhlel a acţionat singur sau a avut complici, a menţionat procurorul. "Modul de operare folosit în atentatul de la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi 202 răniţi, este specific organizaţiilor teroriste islamiste", a mai spus procurorul. 

El a lăudat activităţile serviciilor de securitate franceze:"Şoferul camionului a deschis focul asupra forţelor de ordine, dar a fost neutralizat; camionul fusese închiriat pe 11 iulie şi trebuia returnat pe 13 iulie", a precizat Molins.

Ce muniţie a avut atacatorul

Un pistol automat şi o grenadă au fost găsite în interiorul camionului frigorific cu care a fost comis atacul din Nisa, a precizat procurorul Republicii. Opt paleţi goi şi o bicicletă au fost găsite în camion. În cabină, anchetatorii au găsit un pistol de calibrul 7.56 şi un încărcător, a precizat Molins. Un al doilea pistol automat fals, o grenadă şi două replici după puşti de asalt – un Kalaşnikov şi un M16 – au fost de asemenea găsite în cabină. Între alte lucruri, anchetatorii au recuperat, de asemenea, un permis de conducere şi un card bancar.

De asemenea, percheziţii au fost efectuate vineri dimineaţa la domiciliul atacatorului, a declarat procurorul. "Diverse materiale informatice şi telefonice au fost confiscate şi sunt în curs de analiză", a precizat Molins.

Cum şi-a plănuit atacul

Camionul frigorific utilizat în atac a fost închiriat pe 11 iulie de la o societate cu sediul la Saint-Laurent-du-Var, a spus el. Vehiculul urma să fie restituit pe 13 iulie. Şoferul s-a dus să ia acest vehicul greu din cartierul Auriol, singur, pe bicicletă, miercuri seara, la ora locală 21.34 (22.34, ora României), a precizat procurorul. El a fost văzut ulterior în cartierul Magnan, la ora locală 22.30 (23.30, ora României), după care a rulat între numerele 11 şi 147 pe Promenade des Anglais.

Şoferul a tras în mai multe rânduri asupra a trei poliţişti şi şi-a continuat cursa pe o distanţă de 300 de metri, după care a fost neutralizat, a precizat Molins. El a fost găsit mort în cabină, în partea pasagerului.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă