33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialNoi confruntări în nordul Germaniei, între poliţie şi militanţi ecologişti

Noi confruntări în nordul Germaniei, între poliţie şi militanţi ecologişti

Manifestanţii care încearcă să împiedice deplasarea unui tren cu deşeuri nucleare s-au confruntat din nou cu poliţia azi dimineaţă, în apropiere de depozitul Gorleben, unde urmează să ajungă încărcătura provenită din Franţa, relatează Mediafax.

Autorităţile germane au anunţat că protestatarii au încercat să îndepărteze balastul pe o porţiune de şase metri a căii ferate, iar poliţia a intervenit, recurgând la lovituri de baston şi gaze lacrimogene împotriva unui grup de circa 250 de persoane care i-au atacat pe membrii forţelor de ordine.

Purtătorul de cuvânt al unuia dintre grupurile de protestatari a afirmat că poliţia a folosit şi tunuri cu apă. “Toată pădurea din apropierea căii ferate este plină de gaze lacrimogene”, a spus Christoph Kleine.

Incidentele au avut loc în apropiere de Metzingen, în nordul Germaniei, nu departe de depozitul unde urmează să ajungă deşeurile provenite din Franţa.

Plecat vineri din Normandia, unde deşeurile au fost prelucrate într-o uzină a grupului nuclear Areva, convoiul a intrat în Germania sâmbătă. Militanţi ecologişti din cele două ţări au organizat mai multe acţiuni pentru a întârzia transportul, legându-se cu lanţuri de şine sau coborând cu corzi de alpinism deasupra căii ferate.

Mişcarea împotriva energiei nucleare s-a intensificat în Germania după ce cancelarul Angela Merkel a decis prelungirea duratei de funcţionare a centralelor, a căror închidere era prevăzută pentru 2020.

Pentru asigurarea protecţiei convoiului, au fost mobilizaţi mai mult de 16.000 de poliţişti germani. Containerele cu deşeuri urmează să fie transbordate în camioane pentru ultimii 20 de kilometri ai traseului, un tronson unde sunt aşteptate noi confruntări cu militanţii ecologişti.

Zeci de mii de persoane – 50.000, conform organizatorilor, 20.000, conform poliţiei – s-au adunat sâmbătă la Danneberg, în apropire de centrul de la Gorleben, pentru a protesta faţă de transportul deşeurilor, dar şi faţă de politica guvernului în domeniul nuclear.

Cele mai citite

Primar din Buzău, cercetat pentru o lucrare plătită și nefinalizată

Primarul comunei Bălăceanu se află sub cercetare, după ce s-a descoperit o lucrare publică nefinalizată, dar recepționată și plătită din fondurile publice. Investigația...

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

Există risc de inundații pe 15 râuri din România, avertizează specialiștii de la “Apele Române”

Specialiștii hidrologi din cadrul INHGA au emis o atenționare de Cod galben, valabilă începând de luni, 3 iunie 2024, de la ora 15:00, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă