18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialNoaptea Albă a Galeriilor

Noaptea Albă a Galeriilor

Programul este foarte variat şi fiecare bucureştean va găsi cu siguranţă ceva interesant de văzut. La Anexa Muzeului de Artă Contemporană vor avea loc două evenimente: o expoziţie de fotografie intitulată „Cuvinte pe peliculă” şi o interesantă instalaţie sonoră, „Pădurea de sunete”. În cadrul primului eveniment, Centrul Ceh a provocat iubitorii de fotografie să ilustreze literatura cehă. Zeci de fotografi au colindat Bucureştiul timp de 24 de ore pentru a găsi cele 24 de imagini care să ilustreze perfect fragmentul primit, dintr-un volum al unui autor ceh. Expoziţia este rezultatul acestui fotomaraton – mii de poveşti vizuale, alb-negru.

La Galeria H’art este programată o expoziţie de pictură a artistului Leon Mişosniky, curatoriată de Dan Popescu şi intitulată „Şedinţa continuă”. „Leon Mişosniky are prima expoziţie personală. Nu a avut nici o expoziţie în timpul vieţii. A fost un retras, arta sa era inutilizabilă de sistemul comunist şi n-a fost preluată la timp de sistemul postcomunist. E un demers artistic terapeutic care a fost făcut dincolo de considerente de poziţionare de carieră artistică”, declară curatorul expoziţiei.

Noaptea Albă a Galeriilor este celebrată de Zorzini Gallery prin trei evenimente distincte, susţinute de trei artişti contemporani, în trei spaţii diferite.

Primul dintre acestea este un solo show al artistei austriece de origine rusă Lena von Lapschina (în spaţiul galeriei din str. Thomas Masaryk nr. 31), cel de-al doilea constă într-o intervenţie artistică a Oanei Lohan în spaţiul ceainăriei de la Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15), iar cel de-al treilea, dar nu cel din urmă, o demonstraţie susţinută de artistul basarabean Andrei Gamarţ, la pub-ul Energiea (str. Brezoianu nr. 4), o locaţie contemporană, amenajată în spaţiul unei foste tipografii de secol 19 cu acelaşi nume.

În această ordine de idei, Lena von Lapschina prezintă o instalaţie multimedia referitoare la obsesia lumii contemporane de a fi în forma şi cultul sălilor de fitness, în cadrul căreia propune publicului o serie de exerciţii interactive inventate, Oana Lohan desenează fanzine-tutoriale despre cum se poate obţine o „căsuţă a mărului” mâncând un măr sau despre cum se poate realiza un avion din hârtie care zboară, iar Andrei Gamarţ expune lucrări realizate cu cerneluri tipografice pe hârtie şi prezintă live diferite tehnici ale gravurii clasice, imprimând la o presă tipografică datând din 1920.

La Anaid Art vizitatorii vor putea vedea instalaţia „Visul lui Rembo” al artistului Matei Arnăutu. Curatorul Diana Dochia explică astfel demersul artististic: „Instalaţiile din spaţiul Anaid Art Gallery evocă stări şi evenimente cu caracter de loc comun, petrecute în perioada copilăriei şi nu numai, aflate în strânsă legătură cu competitivitatea agresivă a jocului. În fiecare puşti există un potenţial împărat al muştelor care joacă varianta soft a jocului de-a supravieţuirea, ducând în zona paradoxului şi a relativităţii noţiuni precum moartea, viaţa, sănătatea. Astfel, într-o competiţie, fie ea pe asfalt, între blocuri, sau în mediul virtual, poţi să mori de câte ori vrei, să învii sau, dacă eşti rănit, să iei viaţă. Totul este posibil, iar dacă eşti vegheat de un super-erou fantastic, cu atât mai bine. Puterile şi armele lui luptă de partea ta”.

La Centrul Cultural al Ungariei va expune tânăra artistă Bacs Emese, o pictoriţă cu legi proprii, care a atras atenţia asupra sa prin permanentele experimente şi prin utilizarea concomitentă a procedurilor tradiţionale de pictură şi a modului individual de utilizare a materialelor. Caracteristica primordială a trecutului său activ şi foarte productiv este trecerea de la expunerea realităţii spre dezvăluirea unei viziuni asupra lumii din ce în ce mai abstracte, mai ironice.

Motivele compoziţiilor sale sunt culese din revistele mondene, fiind inspirate de lucrurile banale, unice şi trecătoare. Imaginile oraşelor, aceste viziuni urbane haotice, sunt aplicate, construite, pictate, aruncate pe covoare, ţesături din material plastic, rogojină, ştergătoare brutale şi groase.
Expoziţia va fi vernisată de către istoricul de artă Anne Barlow, director al Art in General -New York şi totodată curator al Bucharest Biennale 5.

Pentru programul complet şi locul de desfăşurare al fiecărui eveniment, bucureştenii au la dispoziţie şi o hartă special creată pentru Noaptea Albă a Galeriilor.

Galeriile participante:

Aiurart, Anaid Art, AnnArt, Art Yourself, Atelier 030202, Atelier 35, BB5@ Make a Point, BB5@
Pavilion – Centre for contemporary art & culture, BB5@Alert Studio, Centrul Cultural al Ungariei, Galeria Anca Poteraşu, H’art Gallery, Recycle Nest, Salonul de Proiecte şi Spaţiul Platforma
(Anexa MNAC), Victoria Art Center, Zorzini Gallery.

Spaţii alternative:

Atelier în Tranziţie #5 & Galateca, Atelierul de producţie,
BB5Party@Ota, Bierika,
Anexa MNAC, Grădina Cărtureşti, Galeria 26,Galeria Minus Unu, Laboratorul de
Imunologie, Loc, Magazinul Naţional de Artă Contemporană, Memoria Colectivă, Studio
Arte, Studioset Showcase,
Zorzini Gallery@Cărtureşti
Verona, Zorzini Gallery@
Energiea.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă