25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialNivelul maxim de melamină în alimente, stabilit de ONU în "Codex Alimentarius"

Nivelul maxim de melamină în alimente, stabilit de ONU în „Codex Alimentarius”

Naţiunile Unite au fixat marţi nivele maxime tolerate de melamină în produsele alimentare, la doi ani de la scandalul laptelui chinez contaminat care a provocat decesul mai multor sugari şi îmbolnvăvirea a circa 300.000 de copii, relatează France Presse.

Potrivit Agerpres, nivele maxime de 1 miligram/kg pentru produse destinate alimentaţiei copiilor şi de 2,5 miligrame/kg pentru celelalte produse alimentare au fost adoptate de Comisia Codex Alimentarius, reunită în această săptămână la Geneva.

Creată în 1963 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, această comisie elaborează norme alimentare. OMS a subliniat că prezenţa melaminei, substanţă chimică toxică folosită în industrie ce simulează un aport proteic şi le permite producătorilor să trişeze adăugând apă lapteului, trebuie să fie în orice caz „neintenţionată”.

La finele lui 2008, scandalul laptelui contaminat a provocat o adevărată psihoză în China, unde mai mulţi nou-născuţi care au consumat acest produs au decedat, în timp ce alţi 300.000 de copii s-au îmbolnăvit din aceeaşi cauză.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă