12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNimic nou pe frontul de Est, doar Putin ne paraseste

Nimic nou pe frontul de Est, doar Putin ne paraseste

Prin decret prezidential, Vladimir Putin a decis ca in ziua de 2 decembrie 2007 sa aiba loc alegerile pentru Duma de Stat din Rusia. Incepand de saptamana viitoare, adica dupa 5 zile de la semnarea decretului, campania pentru alegeri poate demara. Duma de Stat este compusa din doua camere. Principala camera a Parlamentului prevede 450 de parlamentari alesi direct de popor. Anul acesta, in cursa pentru Duma sunt inscrise aproximativ 15 formatiuni politice. Dintre acestea, doar 4 partide vor avea un cuvant de spus in noua configuratie politica: Rusia Unita, Rusia Dreapta, CPRF (Partidul Comunist al Federatiei Ruse) si LDPR (Partidul Liberal Democrat din Rusia cu Jirinovski in frunte). Celelalte formatiuni politice cu greu vor aduna procentele necesare pentru a trece pragul electoral si e greu de pronosticat care vor fi acelea. Conform ultimelor sondaje si analize politice, noua Duma de stat va avea urmatoarea configuratie: Rusia Unita care va detine aproximativ 45-52% din mandate, CPRF 12-14%, Rusia Dreapta 10%, LDPR 7-9%. Doua dintre cele mai puternice partide din Rusia, Rusia Unita si Rusia Dreapta, chiar daca sunt rivale, ambele sunt apropiate de Putin. Noutatea cea mai mare pe care o aduc aceste alegeri consta in faptul ca pentru prima data parlamentul rus va fi ales numai pe baza listelor de partid, ceea ce muta prima batalie in interiorul partidelor. Scopul principal este de a castiga un loc eligibil pe lista de partid. Politologii si jurnalistii rusi analizeaza alegerile actuale legandu-le de alegerile prezidentiale din 2008. Toata lumea lectureaza aceste alegeri in perspectiva gasirii noului "mostenitor" al lui Vladimir Putin. Adica lucrurile au ramas pe vechi. La intrebarea mea "ce asteptari sunt legate de noile alegeri?", iata ce-mi raspunde amicul meu Martin Gustavo Galbiatti, unul dintre cei mai buni analisti ai mentalitatii ruse.
Nimeni nu-l mai pomeneste pe Romanov, umorist sovietic interbelic. Cu toate acestea, o antologie de literatura satirica sovietica, Samovarul (aparuta in Romania in anii ’80), ii publica schite. Schita "Gloata inconstienta" e perfecta, in trei pagini dense:
Un grup de oameni stau la coada la gara, dupa bilete. Ghiseul nu s-a deschis inca. Cineva propune sa se faca o lista nominala cu cei prezenti. Un militian vine si le interzice sa faca liste. Lumea bombane si se supune. Un muncitor propune ca fiecare sa-si scrie in palma numarul de ordine cu creionul chimic, ceea ce se si-ntampla, multumind pe toata lumea.

Carti groase de calatorii in Rusia, naive sau analitice, de la Leroi-Beaulieu pana la Astolphe de Custine n-au reusit sa redea mai bine esenta mentalitatii ruse ca aceasta schita marunta.
Autoritatea este arbitrara si paternalista. Militianul, cand oamenii se vaicaresc, spune "asa am primit ordine de sus". Autoritatea, in Rusia, e totdeauna izolata si indepartata, cu ea nu se poate comunica ori negocia. Oamenii se plang. Militianul le spune: "Va rog eu sa nu faceti lista, am si eu copii si familie". Coarda emotionala, personala, patetica e alta trasatura a personalitatii ruse. Rusii n-asculta de o autoritate impersonala, de reguli abstracte, de institutii imateriale ca statul. Dar li se poate face mila de un militian care le spune "am si eu copii si familie" – subintelegand "sunt si eu uman ca si voi, puteti empatiza cu mine".
Cineva scoate un ziar, sa citeasca, si o baba isterica ii zice sa-l impatureasca si sa nu citeasca. Ziarul e hartie, hartia e lista. Lista e interzisa. O intelectuala excedata bombane: "gloata inconstienta" cu dispret fata de supunerea oarba fata de autoritate.

Ordinul de sus este arbitrar, si atunci oamenii de la coada se descurca singuri, consensual. Sub ierarhizarea de granit a statului, rusii sunt un popor egalitar. Cand regula e arbitrara, oamenii o ocolesc informal. Toata economia sovietica (si rusa), cat a mers, a mers in afara planului si uneori in pofida lui, prin aranjamente informale intre intreprinderi, prin troc intre uzine, prin improvizatie la scara majora. Planul e arbitrar, invoiala si improvizatia sunt realiste.
La sfarsitul numaratorii, cu scuipat in palma si cu creion chimic, lumea e multumita.
– si nici pe dansul nu l-am obidit, adauga o baba, cu referire la militian.
Militianul trebuie sa fie acoperit fata de sefi. Pozitia lui e falsa: fata de sefi mimeaza obedienta (desi stie ca ordinul e arbitrar) si fata de publicul din coada mimeaza solidaritatea omeneasca. si brutalitatea ierarhica a Imperiului tarist, si egalitarismul comunitar al mir-ului, obstea sateasca, obisnuita sa se autoguverneze, toate sunt aici.

Vasile Ernu este scriitor nascut in URSS

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă