18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialNigeria, iadul Boko Haram

Nigeria, iadul Boko Haram

Cel puţin 118 persoane au fost ucise şi alte 56 rănite în două atentate comise în oraşul Jos din centrul Nigeriei, unde violenţele sângeroase continuă, în pofida mobilizării internaţionale contra grupului islamist radical armat Boko Haram. În timp ce atenţia lumii rămâne concentrată pe drama celor 276 de eleve dispărute de la răpirea lor de către secta islamistă la jumătatea lunii aprilie, atentate dispersate şi atrocităţi au propagat teama dincolo de teritoriul nigerian.

Dublul atentat din Jos – capitala statului Plateau – a fost precedat de un atac-sinucigaş duminică, la Kano, marele oraş din Nord, soldat cu patru morţi, înfricoşând nigerienii, deja iritaţi de incapacitatea puterii de la Abuja de a salva sutele de eleve răpite în aprilie la Chibok de miliţia islamistă. Aceste două atentate au fost comise într-o piaţă aglomerată şi au distrus un cartier de afaceri populat de navetişti şi de comercianţi, dar peste jumătate dintre victime sunt femei. Prima explozie a unui camion-capcană a survenit în jurul orei locale 15, în piaţa New Abuja. Un sfert de oră mai târziu, un minibuz cu explozibili a explodat, ucigând membrii echipelor de salvare care se străduiau să ajungă la victime. Sub focul criticilor pentru încetineala sa şi lipsa de iniţiativă în această perioadă de tulburări, preşedintele nigerian Goodluck Jonathan a condamnat rapid atentatele – „un atac tragic contra libertăţii omului”, perpetuat de oameni „crizi şi diabolici”. El a precizat că „guvernul rămâne angajat pentru câştigarea războiului contra terorismului”. Statul Plateau marchează limita între sudul creştin şi nordul majoritar musulman în această ţară cea mai populată din Africa şi prima putere economică de pe continent. Plateau şi capitala Jos au fost în trecut teatrul violenţelor intercomunitare sângeroase comise de Boko Haram.

În acest context de intensificare a violenţelor comise de gruparea islamistă înarmată, preşedintele ţării a cerut prelungirea stării de urgenţă în statele Yobe, Adamawa şi Borno, fieful islamiştilor înarmaţi. În vigoare de un an, această măsură a fost votată marţi de senatori în unanimitate. În statul Borno islamiştii au răpit liceenele, a căror soartă a suscitat o vastă imobilizare internaţională. SUA, Marea Britanie, Franţa şi Israel au trimis experţi şi mijloace militare pentru a ajuta la descoperirea fetelor. Boko Haram şi-a intensificat atacurile, devenite aproape cotidiene, luând ca ţintă civili şi extinzându-le în ultimele săptămâni în Abuja şi Kano, scopul declarat fiind instaurarea unui califat în nordul Nigeriei.

Atentatele comise în întreaga ţară în cursul lunii trecute au propagat teroarea şi tensiunile religioase. Deşi Boko Haram nu a revendicat încă ultimele două atentate, exploziile seamănă cu altele comise în pieţe publice şi în autogări – două explozii au ucis 120 de persoane în Abuja, alta a omorât 25 de persoane în Kano. Secta islamistă a revendicat în trecut sute de atentate. Atacurile sângeroase de după răpirea în masă a elevelor au loc mai ales în zone dens populate şi unele par că vizează comunităţi creştine. Şi, au pus în evidenţă eşecul continuu al guvernului de a frâna puterea constantă a Boko Haram, care se întinde dincolo de fieful grupului în nord-estul rural.

Plan regional

Cinci şefi de stat africani, reuniţi sâmbătă la Paris în jurul preşedintelui francez, François Hollande, au adoptat un plan regional de acţiune contra grupului islamist armat nigerian, Boko Haram, devenit o ameninţare majoră în Africa. Aşa cum declara preşedintele camerunez, Paul Biya, „suntem aici pentru a declara război grupului Boko Haram”.

Planul adoptat la summitul din capitala Franţei prevede „coordonarea informaţiilor, schimbul de informaţii, pilotarea centrală a mijloacelor, supravegherea frontierelor, o prezenţă militară în jurul lacului Tchad şi o capacitate de intervenţie în caz de pericol”. Participanţii au subliniat hotărârea de a face faţă teroriştilor care gangrenează regiunea. „Au făcut deja rău sub-regiunilor şi a-i lăsa să continue înseamnă să laşi ansamblul sub-regiunilor, Africa în plan regional, să cadă în dezordine”.  

Cele mai citite

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă