16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy califică drept "grotescă" o eventuală finanţare de la Muammar Kadhafi...

Nicolas Sarkozy califică drept “grotescă” o eventuală finanţare de la Muammar Kadhafi în 2007

Nicolas Sarkozy a calificat drept “grotescă” o posibilă finanţare a campaniei sale prezidenţiale din 2007 de către Muammar Kadhafi, evocată într-un document publicat luni de site-ul de informaţie Mediapart, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Dacă el ar fi finanţat (campania), nu aş fi fost foarte recunoscător”, a declarat ironic pentru TF1 preşedintele-candidat, referindu-se la intervenţia franceză din Libia.

Cu 40 de zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Mediapart, un site de investigaţii considerat de stânga, a publicat luni o notă care sugerează că fostul lider libian Muammar Kadhafi ar fi finanţat cu suma de 50 de milioane de euro campania din 2007 a lui Nicolas Sarkozy.

Potrivit Mediapart, această notă a fost predată judecătorilor care anchetează o parte financiară a cazului cunoscut sub numele de afacerea Karachi, un circuit de comisioane asupra unor vânzări de armament către Pakistan în anii ’90, care face legătura între un atentat la Karachi şi suspiciuni de finanţare politică ilicită.

Luni seara nu era disponibilă nicio informaţie cu privire la credibilitatea pe care anchetatorii însărcinaţi cu dosarul Karachi o acordă acestui document.

Documentul susţine că acest subiect al unei finanţări a campaniei din 2007 a făcut obiectul unor negocieri între omul de afaceri francez de origine libaneză Ziad Takieddine, un personaj-cheie al anchetei asupra părţii financiare a cazului Karachi, şi fiul lui Muammar Kadhafi, Seif al-Islam.

În martie 2011, Seif al-Islam a declarat, într-un interviu pentru Euronwes, că Libia a finanţat campania lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2007.

“Îmi pare rău pentru dumneavoastră, pentru că sunteţi purtătorul de cuvânt al fiului lui Kadhafi. V-am cunoscut într-o postură mai bună”, i-a răspuns Nicolas Sarkozy jurnalistului Laurence Ferrari de la TF1, care l-a întrebat despre aceste acuzaţii.

“Kadhafi, care este cunoscut pentru că spunea orice, a spus inclusiv că are cecuri! Ei, bine, să le arate fiul său!”, a continuat preşedintele Franţei.

“Acest lucru este grotesc şi îmi pare rău că pe un post mare (de televiziune) ca TF1 trebuie să fiu întrebat despre declaraţii ale lui Kadhafi sau ale fiului său”, a adăugat Sarkozy.

“Atunci când este citat Kadhafi, care este mort, fiul său, care are mâinile pătate de sânge, care este un regim de dictatori, de asasini, a cărui credibilitate este zero (…), cred că ne plasăm destul de jos în dezbaterea politică”, s-a plâns preşedintele francez.

Judecătorii anchetează o eventuală finanţare ilicită a campaniei prezidenţiale a fostului premier Edouard Balladur, în 1995, prin intermediul unor comisioane la contracte de armament, în special vânzarea de submarine Pakistanului, care se află în centrul afacerii Karachi.

Takieddine a fost inculpat pentru “complicitate şi tăinuire a unor abuzuri asupra unor bunuri sociale” în acest caz.

Cele mai citite

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale AmericiiPreședintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă