12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNicolas Cage: "Imi doresc ca oamenii sa aiba succes si sa traiasca...

Nicolas Cage: “Imi doresc ca oamenii sa aiba succes si sa traiasca in intelegere”

Nicolas Cage este unul dintre actorii cei mai atipici ai generatiei sale, imposibil de catalogat. In cariera lui a alternat cu usurinta comedia sentimentala si drama de moravuri, filmul independent si productiile holywoodiene tipice. Filmografia sa reflecta personalitatea lui complexa, dar nu trebuie confundat cu personajele pe care le-a interpretat, deseori indivizi serios deranjati.

Figurile pe care Nicolas Cage le-a adus pe ecran sunt, majoritatea, tipi marginali. Interpreteaza de minune si cu multa convingere delincventi, adolescenti revoltati, barbati ratati, deprimati, sinucigasi. Dupa cum spune singur, "pentru a fi un actor bun, trebuie sa ai acel ceva care ii caracterizeaza atat de bine pe criminali!".

Nascut in 1964, Cage a crescut in Long Beach (California), dar copilaria lui nu a fost dintre cele mai fericite. Tatal sau, Auguste, frate al regizorului Francis Ford Copolla, intretinea familia din salariul sau mic de profesor. Mama lui, dansatoare, a intrat intr-un spital psihiatric in urma unei depresii, pe cand Nick era foarte mic. Parintii au divortat in final cand Nicolas avea 12 ani, ceea ce a facut ca anii sai de scoala sa fie un infern – fara bani, timid si cu probleme de integrare. "Ca adolescent, am fost mai degraba anarhist; acum m-am schimbat si tot ce imi doresc este ca oamenii sa aiba succes si sa traiasca in intelegere", marturiseste Cage.

Dar si-a dorit sa devina actor, asa ca a invatat meserie la Teatrul "American Conservatory" din San Francisco. Descoperit de realizatoarea Amy Heckerling in filmul "Colegiul Ridgemont" (1982), Cage a iesit definitiv din anonimat dupa ce a filmat pe rand "Rusty James" (1983) si "The Cotton Club" (1984), ultimul fiind realizat de unchiul sau, Francis Ford Coppola. Nu a reusit sa se impuna destul, asa ca s-a indreptat spre realizatorii independenti, cu care a cunoscut in sfarsit succesul. Apare astfel in "S-a furat Arizona" (1987) al fratilor Coen, "Sarutul vampirului" (1989) de Robert Bierman, "Suflet salbatic" (1990) al lui David Lynch sau "Red Rock West" (1992) al lui John Dahl si se impune ca unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale.

Ceea ce a fost confirmat si de rolul sau de alcoolic din "Leaving Las Vegas", al lui Mike Figgis, realizator care a facut un film mare cu un buget minuscul. Pentru executia sa Cage a primit in 1996 un Oscar, Globul de Aur si premiul pentru cea mai buna interpretare masculina din partea asociatiilor criticilor din New York si Los Angeles. Ca pregatire pentru acest film, a plecat pe cont propriu in Irlanda, unde a frecventat o multime de pub-uri si, desigur, a consumat cantitati impresionante de bere. In acelasi an a fost recompensat cu prestigiosul premiu pentru intreaga cariera la Festivalul international al filmului de la Montreal. "Vreau sa joc in filme diferite – atat in comedii cat si in productii care sa incite la gandire si la implicare", a spus actorul. A impartit rolurile sale tipice in doua categorii: sexuale si cerebrale. Il regasim in pelicula lui Martin Scorsese "Intre viata si moarte" (1996), alaturi de Patricia Arquette, Robert Duvall si John Goodman. In 1997 il vedem alaturi de John Travolta in filmul de actiune "Fata in fata", rol pentru care a obtinut trei nominalizari la MTV Movie Awards si un premiu de la Blockbuster Entertainment.

Din 2002, Cage lucreaza si ca producator. A realizat, printre altele, "Umbra vampirului", film pentru care actorul Willem Dafoe a fost nominalizat la Oscar. Tot in 2002 Cage a fost nominalizat la Globul de Aur, premiile Oscar si Screen Actors Guild Award pentru rolul dublu al gemenilor Charlie si Donald Kaufman in "Hotul de orhidee", alaturi de Meryl Streep si Chris Cooper. Nicolas Cage a avut apoi rolul principal in filmul de aventuri "Comoara nationala" (2004 si 2007), in thrillerul "Traficantul de arme" (2005) si in drama "Meteorologul" (2005).

Daca in adolescenta si-a schimbat numele de familie pentru a nu se folosi de reputatia unchiului sau, Nicolas Cage a dovedit in timp ca este un actor complet si ca nu ii datoreaza nimanui faima sa. In 2001 si-a lasat amprenta pe Hollywood Boulevard, in 2003 a primit premiul pentru intreaga cariera la Festivalul de film din Chicago, in 2004 a fost numit actorul anului de catre Societatea criticilor de film din Londra, in 2006 a fost desemnat starul masculin favorit la premiile "People’s Choice" din Statele Unite.

Nicolas Cage a avut mereu nevoie de schimbare, care s-a observat si in viata sa privata, destul de excentrica. In 2002, a divortat de prima sa nevasta, actrita Patricia Arquette, si s-a casatorit cu Lisa Marie Presley (Cage este un mare fan al lui Elvis Presley). Mariajul a durat numai cateva luni, pana cand Cage a cunoscut-o intr-un bar pe Alice Kim, a treia sa nevasta, cu care are un baiat. Cage mai are un fiu provenit dintr-o relatie din tinerete cu modelul Kristina Fulton. "Cand m-am hotarat sa devin actor", povesteste Cage, "am facut-o gandindu-ma ca e un mijloc bun de a ajunge la fetele frumoase!". La 40 ani, actorul si-a cumparat o insula de 17 hectare in Bahamas. Este cunoscut de altfel pentru multiplele tranzactii imobiliare pe care le-a facut de-a lungul timpului, inclusiv cu castele din Europa. Cage este si proprietarul unui Lamborghini rar, care a apartinut inainte sahului Iranului.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă