20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNicolas Cage este "Traficantul de arme"

Nicolas Cage este „Traficantul de arme”

Pentru „Traficantul de arme”/”Lord of War”, al carui scenariu l-a terminat cu o saptamana inainte ca Statele Unite sa atace Irakul, regizorul (nascut in Noua Zeelanda) Andrew Niccol n-a putut gasi nici un finantator american. Pana la urma, banii – 50 milioane de dolari – au venit din trei surse straine. Niccol spune acum ca filmul sau e considerat controversat. Cronicile in America n-au fost nici ele prea bune.

Despre circuitul armelor in natura

Posesor al unei bune carti de vizita, desi nu mai facuse decat doua filme, „Gattaca” (1997) si „S1m0ne” (2002), Andrew Niccol a atacat cu al treilea film al sau un subiect atins pana acum tangential de cinematografia americana – comertul cu arme la negru. Pentru eroul interpretat de Nicolas Cage s-a inspirat din cinci persoane adevarate. Mare parte din lucrurile din film sunt reale – faptul ca elicoptere de lupta sunt vandute ca elicop-tere de salvare sau ca vapoarele care transporta arme isi schimba numele ca sa scape de intrebarile Interpolului. Filmul urmareste cariera lui Yuri Orlov, ucrainean emigrat cu familia la New York, pentru care sa vanda arme devine nu numai o sursa de castig, ci si o arta. Incet-incet, el ajunge sa vanda „tuturor armatelor, mai putin Armatei Salvarii”. Orlov nu are un cod moral sau, daca are, acesta ii permite sa vanda orisicui, fara a tine partea vreunei tabere, spre deosebire de un alt personaj ilustru, interpretat foarte oportun de Ian Holm, care isi alege clientii, influentand astfel evenimentele. La un moment dat, sentimentul moral al lui Orlov se scutura cu totul si ajunge el insusi sa omoare un om, sa se culce cu alte femei decat cu cea pe care o iubise dintotdeauna si pe care o cucerise cu o mare minciuna. Urmarit tot filmul de agentul Interpol interpretat cu convingere de Ethan Hawke si, pana la urma, arestat cu probe, Orlov e inevitabil eliberat la ordine mai inalte. Agentul Interpol, cu idealurile lui despre respectarea legii si ideea de bine, nu prevazuse faptul ca guvernul american avea nevoie de un personaj ca Orlov pentru a-si continua mascat traficul de arme.
Incercand sa faca si film politic, si studiu de caracter, Andrew Niccol face din Yuri Orlov un mincinos cu atat mai simpatic cu cat il interpreteaza Cage, dar un mincinos literal, lipsit de motivatii, unidimensional. Un monstru de hartie care nu rezoneaza nici la moartea fratelui sau, nici la faptul ca nevasta il lasa si ca parintii il repudiaza. Cam putin pentru un erou care trebuie sa fie credibil pentru ca filmul sa fie credibil. Un alt aspect care il deturneaza pe Niccol de la un film de impactul „Syrianei”, de pilda, e faptul ca a invaluit aceasta poveste, pana la urma foarte reala si foarte dureroasa, in ambalajul unui umor negru care nu sclipeste decat rareori si doar scos din context. Oferita ca o autobiografie (auto)ironica, detasata, presarata cu umor negru (uneori de buna calitate – cum sunt poantele dictatorului liberian), povestea lui Niccol, desi documentata si profesionist pusa in scena, se invaluie in parfumul derizoriului, pierzand priza asupra realitatii.

„Traficantul de arme”/”Lord of War” – 2005, regia si scenariul: Andrew Niccol; cu: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Jared Leto. MediaPro Film Distribution.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă