40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialNew Orleans isi aduna mortii

New Orleans isi aduna mortii

Apele care au acoperit orasul New Orleans imediat dupa trecerea uraganului Katrina incep sa se retraga, scotand la iveala un peisaj atroce. Cadavre umflate de apa, adunate prin colturi, atarnand in copaci, blocate in masini sau in case.
Militarii si Garda Nationala au inceput deja munca sinistra de recuperare a cadavrelor, unele dintre ele aflate intr-o asemenea stare de descompunere incat sunt imposibil de identificat. Autoritatile estimeaza numarul victimelor ca fiind „de ordinul miilor”, unii vorbind chiar de peste 10.000. „Am vazut mai multe cadavre decat oameni vii”, a declarat unul dintre membrii echipelor de salvare citat de AFP. Secretarul Departamentului Securitatii Interne, Michael Chertoff, a avertizat ca o data cu retragerea apelor „vom vedea cele mai atroce scene pe care ni le putem imagina. Poate la 11 septembrie sa fi fost mai rau. Trebuie sa pregatim tara pentru ceea ce va urma”.
Scenele dezastrului produs de Katrina, precum si izbucnirile de violenta din ultima saptamana au produs traume psihice serioase politistilor si pompierilor din New Orleans, coplesiti de amploarea sarcinii ce le sta in fata. Sambata doi ofiteri de politie, printre care si purtatorul de cuvant al departamentului, s-au sinucis trangandu-si un glont in cap.
Desi armata si ofiterii federali au pus stapanire pe oras, inca exista cartiere conduse de bande inarmate care jefuiesc, ucid si violeaza. Duminica opt barbati inarmati au deschis focul asupra unui grup de 14 lucratori care incercau sa repare unul din digurile avariate. Ofiterii de politie din escorta au ripostat si au ucis cinci dintre membrii bandei. Pe masura ce eforturile de evacuare continua, multe dintre statele care au oferit ajutor au ajuns la limita capacitatilor. Statul Texas, unde si-au gasit refugiul 230.000 din cei 1,4 milioane de locuitori ai New Orleansului, a anuntat deja ca nu mai face fata. Situatia este critica si la Baton Rouge, capitala Louisianei, care si-a dublat populatia in ultima saptamana. In mijlocul tragediei unii gasesc puterea sa petreaca. In vestitul Cartier Francez aproximativ 30 de oameni au participat la Parada Decadentei, defilarea anuala gay de Labour Day. Unul dintre participanti purta o pancarta pe care se putea citi „Viata merge inainte”. Matt Menold, un muzician stradal, purtand un sombrero si o chitara, le-a reamintit tuturor de ce orasului i se spune The Big Ease: „Asta este totusi New Orleans, omule!. O sa avem o petrecere!”. Cateva strazi mai incolo, un cadavru acoperit cu o folie de plastic pe care cineva scrisese cu sprayul: „Aici zace Vera, Dumnezeu sa ne ajute!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă