21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialNevestele intră în lupta electorală din Marea Britanie

Nevestele intră în lupta electorală din Marea Britanie

În lupta electorală din Marea Britanie au intrat şi soţiile celor doi candidaţi: Sarah Brown şi Samantha Cameron încearcă să prezinte aspectul intim şi cotidian al soţilor lor. Un sărut în public, câteva lacrimi şi confidenţe pe canapeaua din salon sau în la masa din bucătărie. Lupta politică pentru Downing Street devine o chestiune de familie. Soţiile celor doi candidaţi au urcat în ringul electoral pentru a-şi apăra soţii. Niciodată până acum liderii britanici nu şi-au deschis drum spre urne folosind, ceea ce presa a intitulat, ‘războiul soţiilor’, notează ziarul El Periodico, citat de Agerpres.

Duminică seara telespectatorii au ascultat pentru prima dată un discurs al soţiei candidatului conservator, David Cameron. Această aristocrată ‘chic’ în vârstă de 38 de ani, de o frumuseţe cam ştearsă s-a exprimat cu accentul claselor de sus şi cu elocvenţa specifică fotbalistului ‘Wayne Rooney după o partidă’, potrivit unui comentator răutăcios. SamCam (cum a poreclit-o presa) a informat ţara că lui Dave (cum îi spune ea) ‘îi place să gătească, dar că face mult deranj în bucătărie şi lasă totul vraişte’. Telespectatorii au aflat de asemenea că cei doi s-au întâlnit într-un voiaj în Italia, când ea era studentă la arte iar el era consilier în cabinetul lui John Major. ‘Nu este un soţ perfect şi asemeni multor soţi are obiceiuri supărătoare’. A fost unul din comentariile personale ale Samanthei, foarte asemănătoare celor făcute cu câteva săptămână înainte de Sarah Brown.

Soţia premierului britanic a fost prima care a angajat acest tip de confruntare când la conferinţa laburiştilor de anul trecut a avut o intervenţie în care l-a descris pe Gordon Brown ca pe ‘soţul meu, eroul meu’. Puţin cunoscută până atunci, popularitatea ei a atins aproape un milion de vizitatori ai paginii sale de pe Twitter. Când în urmă cu câteva săptămâni Brown a fost acuzat că îşi tratează despotic colaboratorii, Sarah a spus că poate fi uneori ursuz şi lipsit de maniere, dar că este un om cu convingeri ferme. ‘Amândoi suntem destul de rezervaţi în privinţa vieţii noastre private, dar ştim că oamenii vor să cunoască detalii personale şi îmi place să-mi prezint soţul aşa cum este un bărbat iubitor şi pasional’, a spus fosta reprezentantă a relaţiilor cu publicul devenită ambasador al laburiştilor.

Ambele cupluri aflate în competiţie au copii mici şi ambele au trecut prin trauma de a fi pierdut o fiică sau un fiu. Jennifer, primul copil al soţilor Brown, s-a născut prematur şi a murit la câteva zile. Ivan, primul copil al familiei Cameron, a suferit o paralizie cerebrală şi a murit într-o iarnă. ‘Suntem împreună de 18 ani, am trecut prin momente dificile şi pot spune cu toată sinceritatea că întotdeauna mi-a fost alături’, a povestit soţia liderului conservator. Cameron spune că moartea fiului său l-a făcut să aprecieze mai mult sănătatea publică, atât de criticată de conservatori.

Iar pe Gordon Brown telespectatorii l-au văzut lăcrimând când a vorbit despre fiica pierdută. Însă în timp ce soţia lui încearcă să-i prezinte o faţă cât mai umană, Samantha încearcă să-l prezinte pe Dave ca pe un cetăţean normal şi obişnuit. O sarcină deloc uşoară. Proveniţi ambii din familii înstărite, de viţă nobilă, privilegiile lor sunt un obstacol la momentul atragerii voturilor. Cetăţenii nu au încredere într-un fiu de bancher, educat la Eton şi Oxford, înconjurat mereu de colaboratori de acelaşi rang.

De unde şi eforturile de a-l prezenta gătind, plimbându-se cu bicicleta sau alergând prin parc. Samantha, director de creaţie la Smythson, marcă de serviete şi de birotică de lux, are mare grijă la ora alegerii modelelor pe care le îmbracă. ‘Nu seamănă cu soţia vreunui politician’, spune despre ea Lucy Yeomans, directoare la Harper’s Bazaar. La ultima conferinţă a Partidului Conservator, ea a purtat un taior gri cu buline albe de la Marks & Spencer, de 75 de euro şi pantofi de la Zara. Ulterior s-a aflat că probase mai multe modele pentru a găsi ceva cât mai ‘casual’ pentru ea.

Laburiştii şi conservatorii, foarte apropiaţi în sondaje, sunt disperaţi să atragă votul feminin, de aceea se prevede că ‘războiul soţiilor’ este de abia la început. Liberal-democraţii nu vor să rămână nici ei mai prejos. Soţia liderului Nick Clegg, avocata spaniolă Miriam Gonzalez Durantez, va participa curând la un documentar de televiziune.

Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă