8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialNeversea, un festival cu multe probleme nerezolvate. Constanța va fi paralizată timp...

Neversea, un festival cu multe probleme nerezolvate. Constanța va fi paralizată timp de o săptămână

Locul de desfășurare a fost mutat de pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, pentru că legea nu permite organizarea de evenimente comerciale, pe o alta reabilitată tot cu fonduri europene.

Acum câteva zile, câteva mii de oameni au rămas blocați pe plaja Modern din municipiul Constanța și în trafic, în zona peninsulară, timp de mai multe ore. Asistau la concertul Forza ZU când a început ploaia. Să scoți de acolo 20.000 de oameni și să-i aduci în oraș s-a dovedit un coșmar. Ieșirea auto de pe plajă se face pe o singură alee dus și una întors.

Pe aceeași plajă, care s-a dovedit deja un fiasco dacă plouă, se va desfășura, timp de trei zile și trei nopți, festivalul Neversea, organizat de aceiași oameni care fac și Untold-ul din Cluj, doar că de data aceasta folosesc cel puțin un SRL nou.

Acum două luni, într-o conferință de presă, organizatorii Bogdan Buta și Adrian Chereji spuneau că evenimentul va avea loc pe o plajă din zona Faleză Nord, aflată la intrare în stațiunea Mamaia. Primarul Decebal Făgădău afirma că nu este nicio problemă pentru această locație și că avizele se vor obține, având în acest sens discuții inclusiv cu miniștrii de resort.

Acest lucru era însă imposibil, deoarece plaja respectivă este reabilitată cu fonduri europene. Pe plajele nou-create prin proiectul de reabilitare a litoralului românesc nu se pot desfășura activități economice. Ținând cont de prevederile contractului de finanțare a proiectului „Reabilitarea litoralului românesc”, potrivit căruia plaja nou-creată nu poate fi generatoare de venituri și nu poate crea avantaje economice unor terți, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral nu poate emite act de reglementare pentru desfășurarea unui eveniment cultural pe plajele nou-create, se arată într-un document intrat în posesia „României libere“.

Primarul susținea că avem de-a face cu un eveniment cultural, nu cu unul economic, deși accesul se face pe bază de abonament și tot festivalul este organizat de o societate comercială.

Au schimbat locul

Cu numai două săptămâni înainte de festival (7 – 9 iulie), organizatorii au schimbat locul de desfășurare. Pentru prima dată după multe comunicate și conferințe de presă, au afirmat că „organizatorii au avut în vedere 3 plaje din orașul Constanța” și că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a pus la dispoziția organizatorilor autorizația necesară pentru o plajă aflată în partea opusă a Constanței (segmentul dintre plaja Modern și plaja Trei Papuci). Suprafața de aici este de circa 100.000 mp, aproape la jumătate față de cea inițială.

Și această plajă, însă, a fost reabilitată și extinsă cu fonduri europene, deci, în teorie, se aplică reglementările citate mai sus. ABADL și Ministerul Apelor nu au răspuns până acum cererii „României libere“ de a oferi precizări. Potrivit însă documentelor oficiale postate de Administrația Bazinală, pentru protecția și reabilitarea zonei cu pricina s-au realizat înnisiparea artificială a plajei pe 1,05 km cu o cantitate de 677.127 metri cubi de nisip, s-au reabilitat și extins trei epiuri cu 0,41 km și s-a construit un epiu nou, în lungime de 0,25 km. 

Parcări cu acces interzis

Pentru cei care vin cu mașina din totalul estimat de 150.000 de participanți, organizatorii spun că vor avea la dispoziție două parcări. Una este la pavilionul expozițional, care aparține Consiliului Județean, alta este într-o fostă bază a ONT. Președintele CJ, Marius Horia Țuțuianu, și vicepreședintele, Claudiu Palaz, au declarat că parcarea pavilionului este blocată cu bariere și nu poate fi folosită de oricine dorește, ci deservește pavilionul. Până în prezent, organizatorii sau primarul Constanței nu au făcut nicio cerere pentru a putea folosi parcarea.

În ce privește al doilea loc, acesta este deja ocupat de mașinile firmelor din zonă, nu e spațiu public și poate acomoda un număr extrem de mic de autoturisme. În plus, deși organizatorii au anunțat că parcările sunt „în proximitatea evenimentului”, ele se află de fapt în partea opusă a orașului. Am calculat distanța de la pavilionulul expozițional în Portul Tomis: 6,8 km, 29 de minute de mers cu mașina.

În Portul Tomis, care este spațiu public, aparținând statului român, vor fi amplasate punctele de preschimbare abonament/bilete pentru brățara de festival. Rămâne de văzut dacă SRL-ul care organizează evenimentul va bloca accesul pe un teren al statului. Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a anunțat că „în vederea fluidizării traficului și pentru evitarea oricărui disconfort”, a decis restricții de circulație auto în 11 zone din oraș. Practic, în centru și centrul vechi nu se va mai putea circula. 

Primarul Decebal Făgădău a susținut că avem de-a face cu un eveniment cultural, nu cu unul economic, deși accesul se face pe bază de abonament și tot festivalul este organizat de o societate comercială.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă