12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialNeruşinarea „reţelei“ Severin continuă la Bruxelles şi la Bucureşti

Neruşinarea „reţelei“ Severin continuă la Bruxelles şi la Bucureşti

După patru ore petrecute la DNA, timp în care i s-a prezentat dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, printre altele, Severin a declarat că „sub nici o formă nu se pune problema demisiei” sale din Parlamentul European, pentru că se ”simte cu conştiinţa împăcată”.

În pofida faptului că unul dintre colegii săi, implicaţi în cazul „Lobby la Parlamentul European”, austriacul Ernst Strasser, a fost deja condamnat la patru ani de închisoare, a faptului că dosarul său este mult mai grav şi a marginalizării sale în PE, Severin continuă să facă de râs România. El a încercat ieri o diversiune, referindu-se exclusiv la dosarul ”Lobby în Parlamentul European” şi s-a apărat susţinând că „nu este vorba de o faptă spontană, ci de una provocată sau de încercarea de a provoca o faptă. Oamenii aceia au venit în intenţia de a ne determina pe unii sau pe alţii să facem anumite lucruri care nu sunt în regulă”.

Severin se referă la scandalul declanşat în martie 2011 de reporterii The Sunday Times, care au dezvăluit dispoziţia europarlamentarilor român Adrian Severin, austriac Ernst Strasser şi sloven Zoran Thaler de a primi mită 100.000 euro în schimbul introducerii unor amendamente în legislaţia europeană. Reporterii probau aceste dezvăluiri cu o convorbire înregistrată cu Severin şi cu o factură în valoare de 12.000 euro trimisă de acelaşi Severin pentru „servicii de consultanţă”. Strasser şi Thaler au demisionat din PE, iar primul a fost pus sub acuzare şi condamnat pentru corupţie la patru ani de închisoare.

Severin a refuzat să demisioneze. Problema e că nu numai în acest caz este acuzat Severin, ci pentru ceva mult mai grav. În vara anului trecut, DNA a extins acuzaţiile la o „reţea” condusă de acesta pentru fraudarea bugetului PE. Conform ordonanţei de începere a urmăririi penale „Severin „a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale. Documentele se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, ”înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultant. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, se arată în document.

La vremea respectivă, „România liberă“ a scris că din reţeaua Severin făceau parte şi Anne Rose Marie Jugănaru (PSD), organizator al şcolilor de vară ale partidului, director executiv al Institutului Social Democrat Ovidiu Şincai), soţul ei, Mihail Răducu Jugănaru, precum şi Florin Leontin Abraham (PSD), asistent la cabinetul lui Severin, puşi sub învinuire în acelaşi dosar. În pofida punerii sale sub urmărire penală, Victor Ponta a numit-o în luna martie pe Anne Jugănaru în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului. Severin la Bruxelles, Jugănaru la Mediu, bajocura continuă.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă