19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova. Gaburici a fost desemnat să formeze un nou guvern

Republica Moldova. Gaburici a fost desemnat să formeze un nou guvern

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti l-a desemnat sâmbătă, printr-un decret, pe Chiril Gaburici, propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), să formeze Guvernul, anunţă Preşedinţia pe site. Gaburici are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi componenţei noului Executiv.

Şeful statului a purtat sâmbătă consultări cu grupurile parlamentare, iar Chiril Gaburici a fost propus pentru funcţia de prim-ministru de către PLDM, precizează Preşedinţia.

Chiril Gaburici a anunţat că îşi asumă responsabilitatea de a deveni premier. El a declarat după consultările organizate de Preşedinţie că situaţia din Republica Moldova nu este uşoară, că ţara are nevoie de un premier şi că speră să obţină votul tuturor grupurilor parlamentare, potrivit IPN.

El a anunţat totodată că va continua „direcţia proeuropeană a ţării” şi că în următoarele zile va purta negocieri cu grupurile parlamentare, sindicatele şi patronatele, potrivit Mediafax.

Gaburici, întrebat de jurnalişti dacă este naşul nepoatei liderului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Vladimir Voronin, a negat acest lucru.

Chiril Gaburici – care a condus în ­perioada 2009-2012 compania Moldcell şi apoi compania-soră din Azerbaidjan – a fost singura propunere, prezentată de către PLDM, în timpul consultărilor de la Preşedinţie, precizează IPN. Aceasta este a doua încercare de formare a unui Guvern în Republica Moldova, după ce programul şi cabinetul propuse de către premierul în exerciţiu Iurie Leancă nu au obţinut, joi, numărul de voturi necesar în Parlament.

Leancă a ameninţat că, în condiţiile în care relaţiile dintre PLDM şi PCRM vor avansa, nu exclude să se retragă din PLDM.

Cine îl vrea pe Gaburici

„PLDM are un istoric, obiective pe care le-a transpus în viaţă, iar în măsura în care aceste obiective vor fi respectate şi pe mai departe, desigur că nu voi avea motive să iau alte decizii. Dar, dacă relaţia cu comuniştii va avansa, va fi altfel şi mă tem că un semnal periculos va fi votul împreună cu comuniştii”, a declarat sâmbătă premierul în exerciţiu, prim-vicepreşedinte al liberal-democraţilor.

Întrebat dacă se simte „trădat” de faptul că partidul a propus alt candidat la funcţia de premier, Leancă a răspuns că se va simţi confortabil în poziţia de deputat, din care va continua să-şi spună punctul de vedere. El a declarat că a aflat despre desemnarea lui Gaburici vineri. „Îl cunosc pe Chiril Gaburici de ceva timp. Cred că este o persoană cu anumite abilităţi. A avut o carieră naţională şi internaţională, dar am mai spus că în situaţia în care suntem noi contează nu doar cine este candidatul pentru această funcţie şi ulterior premier, ci în primul rând în ce condiţii va activa viitorul Guvern”, a declarat el, adăugând că „acest ­Guvern se pare că va fi votat cu concursul direct al PCRM”.

Vicepremierul pentru Integrare Eugeniu Carpov, totodată deputat, a declarat că nu ştie încă dacă va vota pentru un Cabinet condus de Gaburici, dar că va decide înainte de şedinţă. În opinia sa, formarea unui nou Guvern minoritar este o „decizie proastă”, pentru că va reprezenta o sursă de „instabilitate continuă”. El a subliniat că nu a acceptat niciodată o relaţie apropiată cu PCRM, nu a susţinut această ideologie şi nu o va susţine în continuare, sugerând că şi el ar putea părăsi PLDM.

În schimb, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a subliniat că nu există nicio coaliţie cu PCRM şi şi-a exprimat convingerea că noul Guvern Gaburici va fi învestit cu un număr suficient de voturi atât din partea comuniştilor, cât şi a Partidului Liberal (PL).   

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă