12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialNave pentru depoluarea pe Dunărea maritimă

Nave pentru depoluarea pe Dunărea maritimă

Administraţia Porturilor Dunærii Maritime (APDM) Galaţi a recepţionat douæ nave multifuncţionale autopropulsate pentru depoluare, finanţate în cadrul proiectului CODENAV – „Sistem de colectare a deşeurilor generate de nave în porturile de pe Dunærea Maritimæ”. Prima dintre aceste nave, „Eco Dunærea 1”, este destinatæ portului Tulcea, iar cea de-a doua, „Eco Dunærea 2”, Portului Galaţi. Cele douæ nave de depoluare şi colectare a deşeurilor solide şi lichide de la nave şi de la suprafaţa apei în caz de poluare accidentalæ au costat peste 8.560.000 lei. ,,Prin achiziţionarea acestor nave avem capacitatea de a interveni în orice moment la eventuale accidente de poluare pe Dunærea Maritimæ de la Sulina şi pânæ la Cernavodæ. Navele sunt dotate cu echipamente de ultimæ oræ, pentru cæ nu ne-am permis ca tocmai într-o perioadæ de crizæ sæ achiziţionæm nave şi echipamente neperfomante. Acum, APDM Galaţi are capacitatea sæ intervinæ oricând în cazul poluærilor accidentale”, ne-a declarat directorul APDM, Liviu Ciubrei. Potrivit acestuia, proiectul CODENAV este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Transport”, Axa prioritaræ 3 „Modernizarea sectorului de transport în scopul îmbunætæţirii protecţiei mediului, a sænætæţii umane şi a siguranţei pasagerilor”. Valoarea totalæ a proiectului este de 39.339.961 lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionalæ este de 27.978.580 lei, iar contribuţia României, prin bugetul de stat, de 11.361.381 lei. În cadrul proiectului au mai fost achiziţionate douæ nave-bazæ pentru recepţia şi tratarea deşeurilor generate de nave şi intervenţie în caz de poluare majoræ cu hidrocarburi, în porturile Galaţi şi Tulcea, în valoare totalæ de peste 21.000.000 lei, dar şi 25 de containere, în valoare totalæ de aproximativ 230.000 lei, dintre care opt la Galaţi, nouæ la Tulcea, opt la Bræila, pentru toate tipurile de deşeuri, inclusiv cele periculoase. 

Vor fi achiziţionate şi alte echipamente de depoluare

În cadrul aceluiaşi proiect, se va moderniza, prin remotorizare, nava „Depol 6”, specializatæ pentru depoluarea bazinelor portului Bræila şi pentru preluarea apelor de santinæ, acţiune care va costa peste 2.800.000 lei. Urmeazæ sæ fie achiziţionatæ şi o navæ autopropulsatæ pentru asistenţa operaţiunilor de transvazare a produselor petroliere şi colectarea deşeurilor menajere de la nave în portul Galaţi, în valoare de peste 5.500.000 lei. De asemenea, se vor achiziţiona trei macarale telescopi­ce acţionate hidraulic pentru colectarea deşeurilor mari plutitoare şi transferul containerelor cu diferite deşeuri – douæ dintre ele montate pe navele multifuncţionale de depoluare şi una pe nava „Depol 6”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă