14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialNATO refuză să suspende operaţiunile în Libia

NATO refuză să suspende operaţiunile în Libia

NATO va continua operaţiunile în Libia, pentru a evita ca “nenumăraţi alţi civili să-şi piardă viaţa”, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, în condiţiile în care Roma a cerut suspendarea “imediată” a ostilităţilor, relatează AFP, citat de Mediafax.

“NATO îşi va continua misiunea pentru că, dacă ne oprim, nenumăraţi civili şi-ar putea pierde viaţa”, a afirmat Rasmussen, într-o înregistrare video publicată pe site-ul Alianţei.

“În ultimele zile, s-a spus că acţiunile NATO ar fi putut duce la pierderi civile (…). Regret profund orice pierdere omenească în acest conflict”, a adăugat el.

“Dar nu uitaţi că regimul (liderului libian Muammar) Kadhafi este cel care a iniţiat conflictul, atacând propria populaţie, nu NATO”, a mai spus Rasmussen.

“Forţele regimului Kadhafi sunt cele care bombardează oraşe cu tancuri şi artilerie grea, nu NATO”, a continuat el.

“Şi regimul Kadhafi este cel care lansează rachete din moschei şi din buncăre situate în apropierea locurilor de joacă pentru copii, nu NATO”, a precizat secretarul general al Alianţei.

Italia a cerut, miercuri, “o suspendare imediată a ostilităţilor” din Libia, pentru instaurarea unor culoare umanitare, în vederea ajutorării populaţiei.

Dar Parisul s-a declarat imediat împotriva “oricărei pauze în operaţiunile” coaliţiei în Libia, apreciind că acest lucru “riscă să îi permită lui Muammar Kadhafi să câştige timp şi să se reorganizeze”.

Alianţa a recunoscut că a ucis din greşeală civili, în timpul unui raid nocturn la Tripoli, duminică, în cursul căruia au murit nouă persoane, între care cinci membri ai aceleiaşi familii. La 16 iunie, NATO a atacat accidental un convoi de vehicule rebele în regiunea Brega.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă