17.2 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialNATO are nevoie de suplimentarea efectivelor pentru garantarea securităţii României, Poloniei şi...

NATO are nevoie de suplimentarea efectivelor pentru garantarea securităţii României, Poloniei şi zonei baltice

Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, susține că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de suplimentarea efectivelor în Europa de Est în contextul măsurilor de garantare a securităţii României, Poloniei şi zonei baltice, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei şi a ameninţării islamiste, potrivit Mediafax.

Generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze, temporar, prezenţa militară în Europa de Est, din cauza zborurilor "provocatoare" efectuate de Rusia în apropierea spaţiului european şi în contextul ameninţării reprezentate de grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria.

"Din cauza presiunilor intense pe care le resimţim acum în estul Europei şi în contextul măsurilor de garantare a securităţii aplicate în ţările baltice, în Polonia şi în România, avem nevoie de prezenţă militară suplimentară prin rotaţie", a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de publicaţia Stars & Stripes, denunţând manevre ale Rusiei şi riscurile reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Siria.

Generalul NATO nu a precizat cum vor fi distribuite efectivele suplimentare care vor fi trimise în Europa de Est.

Alianţa Nord-Atlantică a interceptat săptămâna trecută numeroase avioane militare ruse, în apropierea spaţiului aerian european. "În opinia mea, cred că ruşii ne transmit un mesaj, acela că sunt o mare putere", a precizat generalul Philip Breedlove. "Au fost efectuate zboruri în formaţii mari, cu traiectorii provocatoare", a subliniat Breedlove.

"Am avut dreptate în privinţa menţinerii unei prezenţe permanente în Europa. Acum, pe fondul presiunilor intense resimţite în estul Europei (…), considerăm necesară o prezenţă militară suplimentară prin rotaţie, până când situaţia se va normaliza", a subliniat Breedlove, citat de site-ul BreakingDefense.com.

De altfel, generalul NATO a precizat că 250-300 de consilieri militari ruşi sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat efectuarea a numeroase operaţiuni de interceptare în contextul intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă