3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialNATO a lansat un program de instruire anti-explozibili pentru forțele irakiene

NATO a lansat un program de instruire anti-explozibili pentru forțele irakiene

NATO a anunțat duminică lansarea unui program de instruire în Irak a forțelor de securitate locale pentru a putea face față 'dispozitivelor explozive improvizate' folosite de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), transmite AFP, via Agerpres.

"Circa 30 de soldați participă la prima sesiune de cinci săptămâni", a precizat NATO într-un comunicat, adăugând că țările Alianței Nord-Atlantice furnizează echipamente de protecție soldaților irakieni în cadrul programului de instruire.
 
Acest nou program se va derula "în paralel cu instruirile conduse de NATO în Irak în privința cooperării civilo-militare", a precizat organizația, reamintind că țările Alianței au acceptat, în cadrul Summitului de la Varșovia din iulie 2016, de a extinde pe teritoriul irakian chiar programe de pregătire organizate până acum în Iordania.
 
Acest tip de programe contribuie la "întărirea capacității țării de a combate Statul Islamic și a de a-și asigura propria securitate", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat în comunicat.
 
"Cea mai bună armă pe care o avem în lupta împotriva terorismului este de a instrui forțele locale", a adăugat el, estimând că "o armată irakiană mai eficientă înseamnă un Irak mai sigur și un Orient Mijlociu mai stabil".
 
Rolul NATO în regiune include din octombrie un sprijin al avioanelor sale de supraveghere Awacs pentru coaliția internațională împotriva Statului Islamic.
 
Aceste avioane dotate cu radare puternice se numără printre puținele echipamente pe care NATO le are direct la dispoziția sa, în contextul în care marea parte a materialului militar al Alianței este în proprietatea statelor membre.
Cele mai citite

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...

IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA, pentru cumpărare de influență, a anunțat Direcția Națională Anticorupție. Alături de IPS Teodosie, este urmărit penal,...

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...
Ultima oră
Pe aceeași temă