19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNaţiunile Unite au revizuit sancţiunile împotriva talibanilor

Naţiunile Unite au revizuit sancţiunile împotriva talibanilor

Consiliul de Securitate al ONU şi-a adaptat, luni, regimul de sancţiuni contra talibanilor din Afganistan, pentru a permite persoanelor vizate de aceste sancţiuni să participe la negocierile de pace, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Într-o rezoluţie adoptată luni, Consiliul şi-a revizuit regimul de sancţiuni contra talibanilor, care prevede blocarea activelor financiare şi interdicţia de a călători şi a simplificat obţinerea permisiunii de călătorie în afara Afganistanului.

Rezoluţia “invită Guvernul afgan, aflat în strânsă colaborare cu Înaltul Consiliu pentru Pace, să supună examinării numele persoanelor înscrise pe listă (de sancţiuni), pe care le consideră necesare de a participa la reuniunile pentru pace şi reconciliere”.

În jur de 130 de persoane fizice şi patru juridice figurează, în prezent, pe această listă.

Comitetul de sancţiuni al ONU urmează să fi informat despre numărul de paşaport al persoanelor vizate, destinaţia acestora şi “durata călătoriei, care nu trebuie să depăşească nouă luni”, potrivit rezoluţiei.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a declarat într-un comunicat că rezoluţia, prezentată de către Statele Unite, “face excepţii eficiente şi flexibile, pentru reuşita procesului de pace şi de reconciliere” în Afganistan. Această rezoluţie “stabileşte, de asemenea, o cooperare mai strânsă între Guvernul afgan şi Comitetul de sancţiuni” al ONU.

Afganii, inclusiv talibani, sunt aşteptaţi să vină în Franţa săptămâna aceasta, pentru a discuta despre viitorul statului lor, ameninţat de un posibil război civil, după retragerea trupelor NATO în 2014.

La această întâlnire informală se vor aduna talibanii şi membrii NATO. Locul acestei reuniuni, a treia la număr, este ţinut în secret, informează Fundaţia pentru Cercetare Strategică (FRS), căreia îi aparţine iniţiativa proiectului.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă