8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialNaţionalistii ucraineni emit pretenţii teritoriale asupra României

Naţionalistii ucraineni emit pretenţii teritoriale asupra României

Unul din veteranii naţionaliştilor ucraineni, Stepan Hmara, în prezent membru în Consiliul de conducere al Partidului Popular din Ucraina, a declarat că ţara sa este în drept să emită pretenţii teritoriale faţă de România, acuzând Bucureştiul de “asuprirea” diasporei ucrainene din România, transmit joi Regnum şi Glavred, citând biroul de presă al formaţiunii, potrivit Agerpres.

“România deţine un număr semnificativ de teritorii etnice ucrainene, constând din regiunile istorice Marmaroscina (Maramureşul), zona Dunării şi Bucovina de Sud” – a spus Hmara, adăugând că “Ucraina are toate motivele să ridice pretenţii teritoriale faţă de România şi nu invers”.

Veteranul naţionaliştilor ucraineni a făcut aceste declaraţii comentând în legătură cu situaţia insulei Maican, asupra căreia, în opinia sa, ridică pretenţii România, fără să intre în miezul problemei legate de înnămolirea şenalului navigabil al Dunării.

“Teritoriile etnice ucrainene acoperă aproape un sfert din România de astăzi, unde contrar principiilor dreptului internaţional se duce o politică de românizare şi persecutare a etnicilor ucraineni” – pretinde Hmara, afirmând că teritoriile care au fost istoric locuite de ucraineni sunt românizate cu forţa, iar etnicii ucraineni din România, spre deosebire de etnicii români din Ucraina, sunt privaţi de dreptul la dezvoltare naţională.

El consideră că, în relaţiile cu România, autorităţile de la Kiev ar trebui să treacă de la conceptul de apărare la ofensivă, în sprijinul diasporei ucrainene care locuieşte pe teritoriul ei istoric.

Stepan Hmara avertizează că dacă România “nu îşi va schimba atitudinea discriminatorie faţă de diaspora ucraineană, Kievul va trebui să tragă concluziile corespunzătoare în ceea ce priveşte minoritatea etnică română”.

Declaraţiile acestuia survin în contextul în care Comisia mixtă interguvernamentală româno-ucraineană, mandatată cu monitorizarea situaţiei minorităţilor română şi ucraineană în cele două ţări şi-a suspendat lucrările pe timp nelimitat.

Şeful Departamentului de Informare Politică din cadrul MAE de la Kiev, Oleg Voloşin, declarase – într-o conferinţă de presă la 19 august – că “Ucraina nu intenţionează să mai facă vreo concesie în disputele teritoriale cu România, astfel încât frontierele României nu vor mai fi niciodată cum au fost între 1918 şi 1940”.

“România este eternul nostru vecin, este membră a UE şi partener al nostru. Dar nimeni din conducerea Ucrainei nu va mai face niciun fel de concesii de neînţeles şi nejustificate faţă de Bucureşti. Noi dorim ca ei (românii – n.r.) să înţeleagă în cele din urmă că graniţele Ucrainei nu vor fi schimbate niciodată” – a afirmat reprezentantul diplomaţiei Kievului.

Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Regionalizarea României, sub masca regionalismului și a democrației? Analiză geopolitică și istorică - Jurnalul Bucurestiului Regionalizarea României, sub masca regionalismului și a democrației? Analiză geopolitică și istorică - Jurnalul Bucurestiului

    […] pp. 74-77;). Va fi Transilvania noul Kosovo? Dacă nu ar fi în război cu Rusia din 2014, și ucrainienii ar mai dori ceva bucățele din Maramureș în plus de la români. Ce minunat este să fii înconjurat de vecini care îți recunosc […]