12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialNasser al-Wuhayshi, noul număr 2 al Al Qaeda

Nasser al-Wuhayshi, noul număr 2 al Al Qaeda

Motivul concret al alertei lansate de Washington privind atacuri teroriste iminente, urmată de închiderea, duminică, a unor ambasade în străinătate, a fost precizat de New York Times.

Liderul organizaţiei teroriste Al Qaeda, Ayman ­al-Zawahiri, i-a ordonat şefului filialei yemenite a reţelei să comită un atac duminica trecută. Ieri, SUA au cerut cetăţenilor lor şi personalului guvernamental neesenţial să părăsească imediat această ţară şi au prelungit alerta.

În plină alertă americană de securitate, patru persoane suspectate că sunt membre Al Qaeda au fost ucise marţi la bordul unui vehicul, într-un atac cu dronă, probabil al SUA, comis în centrul Yemenului. După 28 iulie, patru operaţiuni de acest tip au vizat organizaţia teroristă şi s-au soldat cu 17 morţi. Casa Albă a avertizat că alerta teroristă care a determinat închiderea ambasadelor americane din Orientul Mijlociu şi Africa s-ar putea prelungi încă patru săptămâni, dezvăluind că serviciile secrete semnalează o ameninţare permanentă „începând de acum până la finele lunii august”. Statele Unite sunt în stare de alertă, a precizat Michael McCaul, preşedintele Comisiei de securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, vorbind la CBS de „o ameninţare credibilă şi cea mai precisă de după 11 septembrie 2001“.

Decizia administraţiei Obama de închidere a peste două duzini de ambasade şi misiuni diplomatice şi de alertă de călătorie în lumea întreagă a intervenit după ce SUA au interceptat comunicaţii electronice între şeful Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Ossama bin Laden ca lider al grupului terorist mondial, şi Nasser al-Wuhayshi, şeful temutei filiale Al Qaeda din Peninsula Arabică (AQPA).

„Alesul“ lui Bin Laden

Serviciile secrete şi responsabilii americani au analizat ordinul dat de Zawahiri de comitere a unui atac şi au concluzionat că este una dintre cele mai grave ameninţări contra intereselor americane şi occidentale după atentatele din 11 septembrie 2001. S-a apreciat ca fiind ceva neobişnuit ca înalţi lideri Al Qaeda din Pakistan să discute probleme operaţionale cu filialele organizaţiei, dar comunicarea dintre cei doi terorişti pare să indice că Zawahiri are încă o influenţă asupra grupului din Yemen, care în ultimii ani a devenit cel mai important în cadrul Al Qaeda şi acţionează cu deosebită violenţă în regiune.

Serviciile secrete americane au precizat că în ultimele săptămâni Zawahiri l-a ridicat pe Wuhayshi la rang de „director general” al reţelei mondiale a terorii, făcând din el al doilea cel mai important personaj în organizaţie. Identităţile celor doi lideri Al Qaeda, ale căror discuţii au fost supravegheate, şi caracterul iminent al complotului prezumtiv explică de ce SUA şi alte guverne occidentale au luat aceste măsuri extraordinare din ultimele zile de închiderea a reprezentanţelor diplomatice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Ambasade americane au mai fost închise temporar ca răspuns la ameninţări teroriste similare, dar rareori pentru o perioadă atât de lungă.

Experţii în spaţiul yemenit declară că Wuhayshi, care a fost secretarul particular al lui bin Laden în Afganistan, este un ­fidel al nucleului Al Qaeda şi se crede că se ascunde în Pakistan.

„Wuhayshi a fost educat de Bin Laden pentru a-şi asuma un rol de leadership şi era capabil să-şi folosească relaţiile pentru a ­deveni şeful AQPA”, a declarat Gregory D.Johnson, specialist în Yemen la Princeton şi autor al cărţii „The Last Refuge” (Ultimul refugiu), despre Al ­Qaeda în Yemen.

Wuhayshi a fugit spre Iran din Afganistan în 2001, dar a fost extrădat spre Yemen în 2003. În 2006 făcea parte din­tr-o evadare masivă dintr-o închisoare din Sanaa, care a dus la o recrudescenţă a operaţiunilor Al Qaeda în Yemen. În cursul ultimilor ani, grupul Al Qaeda din Peninsula Arabică a încercat mai multe atentate de mare ­anvergură.

Ca tentativa de a exploda în aer un avion transatlantic deasupra Detroitului, în decembrie 2009, cu ajutorul explozibililor ascunşi în lenjeria unui pasager. Primăvara trecută, un agent dublu al CIA a subtilizat un explozibil sofisticat care viza distrugerea unui avion de linie american. Campania de atacuri cu drone americane şi o ofen­sivă a armatei yemenite au pus filiala Al Qaeda sub o presiune puternică în cursul ultimelor 18 luni.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă