27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialNasii de tren inculpati se inmultesc: acum sunt 124 in total. Vezi...

Nasii de tren inculpati se inmultesc: acum sunt 124 in total. Vezi ce limbaj codificat foloseau

Parchetul Tribunalului Brasov a extins cercetarilor asupara altor 43 de “nasi” de tren, in total fiind pusi sub invinuire 14 de persoane pentru luare si dare de mita in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

 “Nasii ” adusi pe sus azi la cercetari fac parte ddin Regionalele Bucureşti, Braşov (incluzând aici judeţele Mureş, Sibiu şi Braşov ) şi Cluj (incluzând aici judeţele Cluj şi Bistriţa).

Persoanele audiate astăzi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov îndeplinesc funcţiile de inspectori de specialitate (supracontrol) în cadrul Regionalei S.N.T.F.C. „C.F.R. CĂLĂTORI” S.A Bucureşti (3 persoane), Braşov (5 persoane), Cluj (o persoană), restul invinuitilor fiind simplii controlori sau sefi de tren.

“Persoanele care îndeplinesc aceaste calitaati  de inspectori sunt suspectate a fi comis infracţiunile de „luare de mită” în formă continuată de la partidele de tren (conductori şi şefi de tren) pe care le controlau, de la care primeau diferite sume de bani, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor lor de control. Tot inspectorii ii anuntau pe controlori cand erau planificate asupra partidelor de tren, toate aceste acţiuni fiind comise în vederea sprijinirii activităţii infracţionale a tuturor persoanelor implicate” spun procurorii in refeeratul de inculpare

 Spaga data nasilor de tren este ” fenomen generalizat”

Din cercetarile efectuate în cauză a rezultat că astfel de fapte săvârşite de personalul din cadrul S.N.T.F.C. „C.F.R. CĂLĂTORI” S.A. au o frecvenţă cu totul deosebită reprezentând un fenomen generalizat de corupţie în sânul societăţii comerciale naţionale, în legătură cu activităţile de verificare a documentelor de călătorie, până în vârful ierarhiei profesionale din structura respectivă a societăţii.

Cercetările vizează un număr de peste 200 de persoane angajaţi ai societăţii, având calitatea de personal de tren (conductori şi şefi tren), inspectori şi revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranţa Circulaţiei, astfel cum rezultă din următoarea ierarhie profesională: revizoe general, revizori centrali, revizori regionali, inspectori dev specialitate, personall de tren ( conductor), sef de tren.

 

Dictionarul coruptilor

 Fapturitorii care incasau bani in loc sa dea amenda calatorilor care nu aveau bilete de tren foloseau un anumit tip de argou.

 Astfel “carjeala” insemna pretindere de bani de la calatorii fraudulosi, iar “carja” era suma de bani; “chior” era calatorul fraudulos; “pachet” era un grup de calatori fara bilete; ” a incarca trenul” = a le permite calatoria contra spaga; ” a nu sta cu <<mortul” ( banii) pe tine”; “Tren bun/puternic”=tren c u multi calatori fraudulosi.

 

  Incadrarile juridice pentru sefii cei mari sunt mult maio aspre .  Potrivit referatului de invinuire, ei sunt acuzati de :

 

-fapte de „instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”  sunt  faptele persoanelor care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, determină personalul de tren pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu de conductor tren sau şef tren, să nu‐şi îndeplinească atribuţiile privind revizia legitimaţiilor de călătorie privind anumiţi călători frauduloşi, prin aceasta cauzând o pagubă patrimoniului S.N.T.F.C. „C.F.R. CĂLĂTORI” S.A. prin neplata de către aceştia din urmă a legitimaţiilor de călătorie, obţinându‐se astfel pentru aceşti călători frauduloşi un avantaj patrimonial constând în cuantumul respectiv al legitimaţiei de călătorie.

 

-infracţiunea de „folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, săvârşite în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase ‐ faptele persoanelor care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, aflându‐se în posesia unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii privind efectuarea controalelor specifice, au folosit aceste informaţii şi au permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a‐i avertiza pe aceştia din urmă despre controalele specifice pentru a nu fi descoperiţi în activitatea infracţională de corupţie, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru alţii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

 

 

In referatul de acuzare, procurorii sustin: “Cu privire la inspectorii de specialitate din cadrul Regionalei Bucureşti se mai reţine că aceştia sunt suspectaţi şi de comiterea infracţiunii de„instigare la abuz în serviciu” deoarece aceştia determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloşi.

 

În sarcina inspectorului din cadrul Regionalei Cluj se reţine în plus faptul că acesta a comis infracţiunea de„abuz în serviciu” – infracţiune asimilată infracţiunii de corupţie – prin faptul că acesta şi‐a încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu, în înţelegere cu revizorul central Cioncan Valentin, prin faptul că nu a tratat călătorii frauduloşi identificaţi pe rutele controlate, prejudiciind astfel bugetul S.N.T.F.C. „C.F.R. CĂLĂTORI” S.A, asigurând un folos material pentru sine şi pentru revizorul central Cioncan Valentin (reprezentat din sumele de bani primite cu titlul de mită de la călătorii frauduloşi).

 

Inspectorii ii avertizau pe controlori cand apare supracontrolul

 

În privinţa inspectorilor din Regionala Bucureşti aceştia, având acces la informaţii nedestinate publicităţii privind controalele ce se efectuau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea şi tratarea potrivit legii a călătorilor frauduloşi, anunţau partidele de tren (şefi de tren şi conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, în scopul sprijinirii grupării infracţionale aşa încât să nu se ajungăla deconspirarea activităţilor lor şi pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activităţi.

 

În mod particular, în sarcina inspectorilor din cadrul Regionalei Braşov se reţine faptul că aceştia, cooptaţi fiind în echipe mixte de control cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Braşov, al căror obiectiv era acela al identificării modului defectuos în care partidele de tren îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu privind sancţionarea călătorilor frauduloşi, aceste informaţii având caracter confidenţial, transmiteau şefilor de tren sau conductorilor de tren aceste informaţii pentru a determina astfel asigurarea folosului material pentru aceştia rezultat din comiterea infracţiunilor de luare de mită.

 

Din cele 43 de persoane audiate astăzi, 9 au calitatea de revizori si inspectori, restul de 34 au calitatea de conductori de tren şi şefi de tren.

 

Toate aceste infractiuni au fost descoprite de 12 agenti sub acoperire de la Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Operaţiuni Speciale.

 

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...
Ultima oră
Pe aceeași temă