Un canion lung si adanc, precum si urmele unor plaje reprezinta, probabil, cele mai clare dovezi descoperite pana in prezent despre existenta unui lac pe suprafata lui Marte, in conditiile in care cercetatorii considerau ca apa a disparut complet de pe aceasta planeta, informeaza Reuters, citata de Mediafax.
Imaginile transmise de camera video High Resolution Imaging Science Experiment, de la bordul modulului Mars Reconnaissance Orbiter, au indicat prezenta unei intinderi de apa intr-un canion lung de 50 de kilometri, potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea din Colorado.
Acest lac are o suprafata de 200 de kilometri patrati si o adancime maxima de 457 de metri, potrivit unui articol publicat in revista Geophysical Research Letters.
In prezent, disputa din sanul comunitatii oamenilor de stiinta referitoare la existenta apei pe Marte a luat sfarsit. Robotii trimisi de NASA au descoperit deja gheata in subsolul acestei planete. Cercetatorii americani sustin ca au dovezi care atesta faptul ca apa se ridica din subsolul martian catre suprafata, insa dispare foarte repede in atmosfera rece si rarefiata a planetei rosii.
Specialisii americani au declarat ca au obtinut cateva fotografii despre ceea ce ar putea fi tarmurile unor rauri si mari uriase, insa cateva dintre aceste formatiuni ar putea fi, totodata, rezultatul unor alunecari de teren.
"Este prima dovada clara care atesta prezenta tarmurilor pe suprafata lui Marte. Identificarea liniei tarmului si dovezile geologice ne-au permis sa calculam marimea si volumul lacului, care s-a format in urma cu 3,4 miliarde de ani", a explicat Gaetano Di Achille, coordonatorul acestui studiu.
Apa reprezinta elementul vital pentru sustinerea vietii, iar cercetatorii au cautat cu infrigurare dovezile existentei vietii, trecute sau viitoare, pe Marte. Existenta apei pe aceasta planeta se poate dovedi benefica si pentru viitoarele misiuni spatiale ale astronautilor de pe Terra.
"Pe Pamant, deltele si lacurile reprezinta locurile care au pastrat cel mai bine semnele vietii din trecut", a explicat Di Achille. "Daca a existat viata vreodata pe Marte, atunci deltele ar putea fi locul care ar putea sa ne dezvaluie trecutul biologic al planetei Marte".
Lacurile de pe Marte s-au evaporat sau au inghetat in urma unei schimbari bruste a temperaturilor. Deocamdata, cercetatorii nu cunosc factorii care au facut ca Marte, initial o planeta calda si umeda, sa devina planeta inghetata si desertica din zilele noastre.