15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial"Nas" violent la carma Yamaguchi-gumi

“Nas” violent la carma Yamaguchi-gumi

Principala organizatie criminala nipona, Yamaguchi-gumi, are un nou “nas”, in persoana lui Kenichi Shinoda, fapt de natura sa starneasca temeri privind reizbucnirea razboiului intre clanurile yakuza.
Shinoda (63 de ani) a fost “incoronat” sambata la Kobe, fief-ul Yamaguchi-gumi, cu ritualul de rigoare in care alesul schimba cu supusii boluri cu sake (alcool din orez, bautura traditionala japoneza), relata agentia Kyodo. Ceremonia sake-ului creeaza o relatie speciala, similara unei legaturi de sange, intre seful bandei si acoliti. Este pentru prima data in 16 ani cand Yamaguchi-gumi isi schimba “nasul”.
La eveniment au participat circa o suta de sefi mafioti veniti din toate colturile Japoniei. Politisti in civil au patrulat prin preajma cartierului general al organizatiei, pentru a preintampina orice incident.
Fost sef al bandei Kodo-kai din Nagoya, Kenichi Shinoda devine astfel al saselea “nas” din istoria de 90 de ani a Yamaguchi-gumi. El il inlocuieste pe Yoshinori Watanabe (64 de ani), un specialist in literatura chineza care din cauza sanatatii subrede a decis sa se retraga. Watanabe are probleme cu justitia nipona, care l-a declarat responsabil de moartea unui politist din Kyoto in 1995, intr-un schimb de focuri cu un gangster din banda sa.
Noul boss are o reputatie si mai si, avand deja la activ 13 ani de puscarie pentru ca in 1969 si-a ucis un rival cu sabia. Dupa cum avertiza ieri cotidianul Yomiuri Shimbun, venirea lui Shinoda la carma Yamaguchi-gumi “ar putea produce schimbari structurale in lumea mafiei, reaprinzand conflictul dintre bandele yakuza”.
Potrivit politiei, la sfarsitul anului 2004 Yamaguchi-gumi numara circa 39.200 de membri, adica dublu fata de cati avea in 1989 si aproape jumatate din numarul actual al gangsterilor din Japonia (85.000). Organizatia a fost creata in 1915, de un anume Harukichi Yamaguchi, impreuna cu 50 de docheri din portul Kobe. Dupa ce si-a impus controlul asupra pietelor en-gros si a show-business-ului din oras, acest sindicat al crimei si-a extins influenta in tot arhipelagul dupa o serie de razboaie sangeroase purtate cu gangsterii rivali in anii '50-'60. In prezent, Yamaguchi-gumi are numai la Tokyo 55 de “birouri”, operand totodata in Asia si SUA. Domeniile sale predilecte sunt jocurile de noroc, raketii, prostitutia si traficul de droguri. Bandele rivale, Sumiyochi-kai si Inawaga-kai, influente la Tokyo si in nordul tarii, traverseaza, de asemenea, o perioada de restructurare, ca urmare a decesului sau retragerii unor lideri.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă