3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialNabucco va fi gata in 2015

Nabucco va fi gata in 2015

Patru state europene si Turcia au semnat ieri la Ankara acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, conceput pentru diminuarea dependentei UE de gazul rusesc. Proiectul Nabucco ar urma sa ofere pana la 10 la suta din consumul total de gaz al statelor comunitare. Gazul va intra prin estul Turciei pe trei posibile directii, fiind exportat in functie de harta geopolitica a momentului din Irak, Egipt, Iran, Azerbaidjan, si va tranzita toate cele cinci state semnatare ale Acordului Nabucco.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au devenit in mod oficial partenere la proiectul Nabucco. Dupa ani de discutii si dispute, cele cinci state au cazut de acord asupra liniilor generale ale viitorului gazoduct, care va avea 3.300 de kilometri, va tranzita anual 31 de miliarde de metri cubi, va costa 7,9 miliarde dolari si va fi dat in folosinta in 2015. Constructia gazoductului Nabucco va incepe anul viitor. Liderii de la Ankara au renuntat in ultimul moment la pretentia de a cumpara anual 15 la suta din cantitatea de gaz tranzitata prin conducta, aceasta solicitare fiind catalogata drept excesiva din partea celorlalte state. In acelasi timp, trimisul special al SUA pentru Eurasia, Richard Morningstar, a declarat ca Rusia este libera sa participe la aprovizionarea Nabucco, dar oficialii de la Moscova nu au onorat invitatia de a lua parte la ceremonia de semnare a Acordului interguvernamental pentru Nabucco.

 

Turcia si Rusia au discutat chiar la inceputul acestei luni despre posibilitatea asocierii celor doua tari la gazoductul concurent, South Stream, dar Ankara, care spera sa avanseze in negocierile sale cu Bruxelles-ul, a preferat sa-si demonstreze atasamentul european de aceasta data. De altfel, pentru a grabi lucrurile si pentru a pastra Turcia in cartile Nabucco, a fost angajat in functia de consilier fostul cancelar german Gerhard Schroder. Pentru inceput, fostul sef al guvernului de la Berlin le-a promis liderilor de la Ankara primirea tarii lor in UE. In acelasi timp insa, Schroder joaca la mai multe capete, fiindca este si angajatul Gazprom, ca presedinte al gazoductului Nord Stream, care urmeaza sa lege Rusia de Germania.
Emil Boc a semnat din partea Romaniei Acordul Nabucco spunand ca acest proiect "este eficient economic si mai putin costisitor decat alte initiative".

 

Ministrul Energiei, Adriean Videanu, a discutat insa in urma cu cateva luni si posibilitatea unor proiecte comune cu Rusia, iar expertii celor doua societati autohtone de gaz au lasat sa se inteleaga ca n-ar fi exclusa participarea Romaniei la proiectul concurent South Stream, prin care Rusia aduce gaz in Europa printr-o conducta pe sub Marea Neagra. UE sustine Nabucco pentru a oferi o alternativa la gazoductele controlate de Rusia, care tranziteaza Ucraina si pe care Moscova le-a oprit in ultimele trei ierni in urma unor dispute cu Kievul.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

USR cere ajutor de la Bruxelles în cazul lui Cîțu, Voiculescu și Mihăilă

USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de...

MAE avertizează că de joi în Italia sunt organizate greve în sectorul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) informează că, începând de joi, 30 noiembrie, în Italia sunt organizate greve naţionale în sectorul transportului feroviar, potrivit stirileprotv.ro. Greva este valabilă...

Israelul a chemat-o pe ambasadoarea Spaniei după câteva declarații ale premierului spaniol Pedro Sanchez

Israelul a convocat-o joi la ministerul de externe pe ambasadoarea Spaniei, pentru a-i reproşa declaraţii ale premierului spaniol Pedro Sanchez, şi a rechemat-o pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă