15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMuzeele din Germania fac eforturi să recupereze operele de artă confiscate în...

Muzeele din Germania fac eforturi să recupereze operele de artă confiscate în perioada nazistă. Legea care permitea naziștilor să le confiște n-a fost încă abrogată

Muzeele germane se luptă încă să răscumpere sau să recupereze operele de artă confiscate de naziști și expuse în așa numita-expoziție de "artă degenerată", deschisă în urmă cu 80 de ani la München, au indicat joi oficiali pentru DPA, informează Agerpres.

Peste 600 de lucrări de artă aparținând unor artiști moderni precum Kandinsky, Nolde și Kirchner, jefuite de naziști din muzee și colecții din Germania, au fost incluse în respectiva expoziție, care și-a deschis porțile pe 19 iulie 1937.

Operele de artă au fost confiscate deoarece nu se conformau gusturilor lui Hitler, care dorea celebrarea mândriei de a fi german.

Obstacolele legale și prețurile extrem de ridicate, în cele mai multe cazuri, au împiedicat muzeele să recupereze operele de artă, împrăștiate în prezent prin toată lumea.

Prețul operelor de artă azi face "aproape imposibilă" recuperarea acestora, a declarat Antje Birthhelmer, de la Muzeul Von der Heydt din orașul Wuppertal, vestul Germaniei, de unde naziștii au confiscat circa 500 de lucrări din muzee.

La problemele întâmpinate de muzee în recuperarea operelor de artă se adaugă o lege care datează din timpul celui Treilea Reich, din 1938, care permitea naziștilor să confiște opere de artă și care se aplică și azi, deoarece nu a fost abrogată nici de aliați, nici de guvernul german de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă