14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMusulmanii sărbătoresc Ramazanul, sărbătoarea sfântă

Musulmanii sărbătoresc Ramazanul, sărbătoarea sfântă

Începând de mâine, musulmanii din întreaga lume vor traversa cea mai importantă perioadă a anului islamic. Este vorba despre Luna Ramazan care începe pe data de 9 iulie şi va dura 30 de zile, timp în care credincioşii musulmani vor posti de la răsăritul până la apusul soarelui. În această perioadă singurele evenimente care se vor organiza vor fi tradiţionalele cine de iftar. “Postul şi, respectiv, luna sfântă Ramazan durează 29 de zile, perioada în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală”, spune şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat. Pe întreagă perioada a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele pe boltă cerească, “perioada diurnă fiind marcată de aceeaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime sau a gândurilor necurate, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi bună înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul”. Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţa aparte, slujbele din moschee, denumite mukavelle, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor. La acestea pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seară se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate. “Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadir – Kadir Gecesi (n.r. sărbătorită în data de 3 spre 4 august, în acest an). În această noapte se spune că s-a coborât şi Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte dorinţele sunt îndeplinite”, mai spune şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat.

Un moment dificil

Luna Ramazan se va încheia în noaptea de 29 august, iar a două zi vor debuta cele trei zile de sărbătoare – Ramazan Bayram. „Postul specific Lunii Ramazan ne găseşte anul acesta într-un moment destul de dificil. Suntem în plină vară, când vom avea temperaturi foarte ridicate, iar abstinenţa totală pe care o presupune postul ne va supune la grea încercare. Sunt, însă, convins că Allah ne va ajuta să trecem peste eventualele probleme care vor apărea pe parcurs şi că ne va da puterea necesară să ne facem datoria de buni credincioşi şi de această dată. De asemenea, le transmit tuturor membrilor comunităţii noastre să profite de această perioadă şi să se reculeagă mai mult decât o fac de obicei, să se roage şi să fie mai buni, mai toleranţi, mai solidari cu aproapele lor! Ramazan Ayı Kayırlı ve Mübarek Bolsın! Ramazan Ayı Hayırlı ve Mübarek Olsun!”,a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

pergolele sunt refugiul perfect pentru relaxare

Munca este mai mult decât o necesitate. Prezentă inevitabil în viața de zi cu zi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă