12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMussa Arafat a fost asasinat

Mussa Arafat a fost asasinat

Fostul sef al securitatii palestiniene, Mussa Arafat, a fost asasinat noaptea trecuta in locuinta sa din Gaza-City, relateaza agentiile internationale de presa. Zeci de persoane mascate, inarmate cu arme automate si grenade, au luat cu asalt casa generalului in varsta de 65 de ani, deschizand mai intai focul asupra garzilor de corp ale acestuia. Dupa un schimb de focuri care a durat aproximativ 30 de minute, atacatorii au reusit sa patrunda in casa, tarandu-l afara pe varul fostului lider palestinian Yasser Arafat. Trupul neinsufletit al lui Mussa a fost gasit in zorii zilei, aruncat langa o pubela de gunoi, fostul demnitar palestinian fiind executat prin impuscare in ceafa. In plus, s-a constatat disparitia fiului sau mai mare, Manhal Nimhel, 29 de ani, care fie a reusit sa fuga, fie a fost luat ostatic de catre atacatori.
Mussa Arafat a fost un personaj controversat in randurile palestinienilor, multi dintre acestia considerandu-l un adevarat simbol al coruptiei endemice din cadrul Autoritatii Nationale Palestiniene. El a mai fost tinta unei tentative de asasinare in 2003, cand asupra masinii in care se deplasa a fost aruncata o grenada. Dupa decesul presedintelui ANP, Yasser Arafat, generalul s-a vazut, in aprilie, eliberat din functia sa de sef al securitatii nationale de catre Mahmud Abbas, dar a ramas consilier pe probleme militare.
Ipoteza ca Mussa Arafat a fost executat de catre o grupare palestiniana a aparut de la bun inceput, pe de o parte ca urmare a uriasei sale lipse de popularitate si a numeroaselor acuze de coruptie, pe de alta pentru ca existau destule indicii ca el s-ar fi aflat la mijlocul unor conflicte interne intre mai multe grupari palestiniene. La putine ore dupa asasinat, gruparea militanta intitulata “Comitetele Rezistentei Populare” (PRC) a revendicat atacul. Purtatorul lor de cuvant, Abu Abir, a declarat postului de radio Al Aqsa ca PRC revendica fapta, urmand ca motivele care au condus la savarsirea ei sa fie facute publice “mai tarziu”.
Asasinatul a relansat temerile conform carora fortele palestiniene de securitate se vor dovedi incapabile de a asigura securitatea zonei dupa retragerea israeliana din Fasia Gaza. Liderul palestinian Mahmud Abbas a convocat de urgenta o reuniune a Consiliului National de Securitate, dupa incheierea careia a condamnat asasinarea lui Mussa Arafat si a promis gasirea autorilor crimei, precum si demersuri sustinute pentru eliberarea lui Manhal Nimhel.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă