18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMușamalizarea abuzurilor din „Centrul Groazei“, demontată în instanță

Mușamalizarea abuzurilor din „Centrul Groazei“, demontată în instanță

În cazul directoarei demise de la conducerea Centrului de Plasament nr. 3 din Galați pentru că a dezvăluit că minorii erau abuzați de infirmiere este înregistrat un semnal pozitiv, care demonstrează că, și în condițiile în care sistemul este ”osificat” sub carapacea clientelismului politic, totuși legea trebuie respectată. Instanța de la Tribunalul Galați a anulat o primă dispoziție a conducerii Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, prin care directoarea Mioara Gheorghiu fusese suspendată din funcție, pentru ca ulterior să fie adusă în fața Comisiei de Disciplină ce urma să ia o decizie previzibilă: desfacerea contractului de muncă.  

Ororile din „Centrul Groazei“

În urmă cu câteva luni, presa dezvăluia abuzurile la care erau supuşi minorii internaţi la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, „Centrul Groazei”, după cum a fost numit în presă. Directoarea centrului, Mioara Gheorghiu, sesizase anumite modificări în comportamentul copiilor și înregistrase audio ceea ce se întâmpla în lipsa sa şi astfel a constatat că „în centru aveau loc abuzuri fizice, însemnând bătăi cu palma sau cu obiecte precum lingura sau băţul, dar şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţă fizică, ameninţări cu moartea”. Gestul directoarei a fost urmat de o puternică reacţie a „sistemului” împotriva sa. Dacă directoarea Manon Cristoloveanu (PSD) a avut un ton mai ponderat, adjunctul său, Ciprian Groza (PSD), a avut o ieşire în stilul politrucilor din anii ’50, acuzând că „a fost o metodă securistă folosită de doamna director”. De la acel moment, nu a mai contat prea mult anchetarea abuzurilor de la ”Centrul Groazei”, obiectivul conducerii DGASPC fiind eliminarea din sistem a celei care dezvăluit abuzurile. Prin decizia 297/19.02.2014, Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcție, după care Comisia de Disciplină a hotărât desfacerea contractului de muncă începând cu 3 aprilie.

Suspendarea directoarei a fost ilegală

Fosta directoare a contestat în instanță atât decizia de suspendare din funcție, cât și desfacerea contractului de muncă. În dosarul nr. 1.682/121/2014, instanța de la Tribunalul Galați a pronunțat sentința nr. 1342/10.10.2014, prin care a anulat decizia 297/19.02.2014 și a obligat DGASPC să îi plătească Mioarei Gheorghiu ”drepturile salariale cuvenite pe perioada suspendării contractului individual de muncă (20.02.2014-3.04.2014, data încetării contractului individual de muncă), actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective”. DGASPC a mai plătit și 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Direcția poate face apel.

Sistemul de monitorizare, scos din priză

Infirmiera Ecaterina Cimpo­iașu, cea care și-a descărcat furia pe minorii asistați, este cercetată penal. Comportamentul acesteia față de copii putea fi descoperit de mult, pentru că la Centrul de Plasament nr. 3 exista din 2008 un sistem de camere de supraveghere. A fost instalat și demontat  în 2012, când a fost efectuată o igienizare. Pentru punerea lui în funcțiune era necesară achiziționarea unei plăci de bază și a altor componente, dar conducerea DGASPC nu a alocat suma de 2.500 de lei pe motiv că ”nu sunt bani”. Nici interes, am spune noi.

Ministrul Rovana Plumb, cu batista pe țambal

Imediat după izbucnirea scandalului de la ”Centrul Groazei”, ministrul Muncii, Rovana Plumb (PSD), îi lua apărarea directoarei Mioara Gheorghiu, afirmând că nu e firesc să fie concediată cea care a dezvăluit abuzurile asupra copiilor: „Eu cred că doamna a procedat foarte bine atât timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către direcţia de protecţie a copilului. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Mi se pare total invers”, declara Rovana Plumb. Ministrul a trimis la Galați Inspecția Socială, care a constatat neregulile și a ”pedepsit” personalul centrului de plasament cu o instruire de jumătate de oră, ținută de un psiholog. Vorba milițianului din Neamț: ”case closed”!  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă