20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMuntele Cozla pleaca la vale

Muntele Cozla pleaca la vale

Orasul Piatra Neamt este inundat periodic de aluviuni aduse de pe Muntele Cozla la fiecare ploaie mai insemnata. Malul a navalit in subsolurile blocurilor de la baza muntelui, a intrat in parcarea si chiar in interiorul supermarketului Kaufland, a infundat canalizarea si a determinat inundarea strazii Petru Rares. Cele mai puternice efecte au fost in noaptea de 23 spre 24 iulie si pe 15 mai anul acesta.

 

Fenomenul a inceput sa se manifeste de anul trecut, in urma defrisarilor facute pentru ridicarea infrastructurii turistice si a lucrarilor propriu-zise realizate pentru construirea instalatiilor de transport pe cablu cu telegondola si telescaunul si, mai ales, pentru modelarea pantei si amenajarea partiei de schi. Daca anul trecut se credea ca iarba semanata pe partia de schi va rezolva problema, acum, in vederea stabilizarii versantilor, firma Primariei Piatra Neamt care are in administrare aceasta infrastructura, Perla Invest SRL, a initiat un proiect de captare si eliminare a apelor pluviale de pe Cozla. "Avem un proiect de stabilizare a versantilor Muntelui Cozla in zona platformei de plecare a telescaunului, prin captarea apelor meteorice din zona si transmiterea lor catre sistemul de canalizare al orasului. Proiectul prevede filtrarea apelor prin decantoare si denisipatoare, astfel incat sa nu mai apara problemele cu malul si apa de pe strazile orasului", a precizat Aurel Maxim, directorul societatii Perla Invest.

Rezolvarea problemelor va dura circa patru luni din momentul in care lucrarile vor fi incredintate prin licitatie unei firme de specialitate. "In momentul acesta, noi am promovat proiectul ca investitie, avem proiectul tehnic, certificatul de urbanism si ne mai trebuie fisele tehnice si avizele necesare, dupa care trebuie sa obtinem autorizatia de construire. Vom organiza o licitatie publica si din acel moment sper ca lucrarile sa dureze circa patru luni", a mai precizat Aurel Maxim. Conform acestuia, lucrarile de stabilizare a versantilor vor costa intre 2,7 si 3 milioane de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă