12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMunca la negru ramane riscanta pentru patroni

Munca la negru ramane riscanta pentru patroni

Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 2,8 miliarde de lei pentru munca fara forme legale in domeniul constructiilor. Mariana Basuc, inspector general de stat, a declarat ca in intervalul 29 iunie-1 iulie 2005 Inspectia Muncii a desfasurat “Campania nationala in domeniul constructiilor”, fiind controlati 1.578 angajatori. In 272 de societati inspectorii de munca au depistat 392 de persoane care munceau la negru, dintre care 21 femei si 4 tineri sub 18 ani. Totalul sanctiunilor aplicate a fost de 4,4 miliarde de lei, din care mai mult de jumatate pentru munca la negru.
Daca s-ar fi amanat cu doar cinci zile declansarea acestei campanii de catre Inspectia Muncii, amenzile aplicate ar fi fost mult mai drastice. Din 5 iulie 2005 au intrat in vigoare modificarile si completarile la Codul Muncii, care prevad sanctiuni mult mai dure pentru munca la negru. Astfel, amenda nu se acorda angajatorului pentru neincheierea contractelor de munca, indiferent de numarul celor care lucreaza fara forme legale, ci pentru fiecare persoana identificata ca a fost primita la lucru fara a avea un contract individual de munca. Amenda se situeaza intre 15-20 milioane de lei pentru fiecare caz in parte. Totodata, incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legate de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
Constructiile sunt domeniul in care nu numai ca se accepta munca fara forme legale, dar exista un foarte mare risc pentru producerea accidentelor. Controlul efectuat de inspectorii de munca a constatat 4.180 de abateri de la prevederile legale in desfasurarea lucrului la inaltime fara supraveghere, ingradirea partiala a golurilor tehnologice, montarea partiala a balustradelor de protectie; consolidarea necorespunzatoare a malurilor impotriva surparii; nedotarea salariatilor cu echipament individual de protectie; instructaj de protectie a muncii efectuat pe baza unor norme abrogate; neasigurarea semnalizarii de securitate la locul de munca. Pentru aceste abateri s-au dispus 457 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 4,1 miliarde de lei, unui numar de 434 de agenti economici si remedierea deficientelor constatate prin 6.137 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă