Instanศa a motivat condamnarea lui Dan Voiculescu, la 10 ani de închisoare,în dosarul ICA. Printre altele, magistraศii au subliniat cฤ Voiculescu ศi-a însuศit proprietฤศi ale Institutului pentru Cercetฤri Alimentare. Totodatฤ s-a constatat cฤ inculpaศii din acest dosar au acศionat la comanda fondatorului PC.
În aceastฤ motivare se mai aratฤ cฤ fondatorul Institutul de Cercetฤri Alimentare a fost subevaluat intenศionat la cumpฤrare. De asemenea, Dan Voiculescu ar fi folosit metoda împrumutului nereturnat.
"Prin urmare, faลฃฤ de cele menลฃionate panฤ la acest moment, Curtea constatฤ cฤ probele administrate în cauzฤ au demonstrat cฤ practic inculpatul Voiculescu Dan ลi ceilalลฃi inculpaลฃi au urmฤrit un scop comun care s-a si realizat prin adjudecarea pachetului de acลฃiuni de cฤtre SC GRIVCO SA la un preลฃ derizoriu, ca urmare a subevaluฤrii cu intenลฃie de cฤtre ceilalลฃi inculpaลฃi, care au confirmat documentaลฃia ce a stat la baza dosarului de privatizare, acestea conducând la concluzia logicฤ ลi fireascฤ cฤ inculpatul Dan Voiculescu a cunoscut cฤ preลฃul plฤtit pentru pachetul majoritar al SC ICA SA, achiziลฃionat în urma licitaลฃiei organizatฤ de ADS, este consecinลฃa subevaluฤrii cu intenลฃie a bunurilor societฤลฃii, realizatฤ de cฤtre ceilalลฃi inculpaลฃi",se aratฤ în motivarea instanศei
"Cu alte cuvinte, dacฤ inculpaลฃii din acest dosar nu ar fost influenลฃaลฃi de cฤtre inculpatul Voiculescu Dan ลi corelativ aceลtia nu ar fi încฤlcat dispoziลฃiile legale în materia privatizฤrii ลi regulamentele de ordine interioarฤ, în exercitarea funcลฃiilor îndeplinite, încฤlcฤri care au condus la subevaluarea vฤditฤ a bunurilor societฤลฃii si a pachetului majoritar de acลฃiuni, SC GRIVCO SA , cea mai importantฤ firmฤ din cadrul grupului de firme deลฃinute de inc. Voiculescu Dan, nu ar fi achiziลฃionat niciodatฤ pachetul majoritar de acลฃiuni cu suma derizorie de 104.730 euro, ce reprezenta un preลฃ absolut infim raportat la valoarea bunurilor dobandite”, se mai aratฤ în motivare
"De menลฃionat cฤ inculpatul Voiculescu a arฤtat în faลฃa instanลฃei cฤ nu a fost beneficiar real al nici uneia dintre firmele din GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ลI COMPANIA (GRIVCO) S.A., cu sediul în Bucureลti, str. Gârlei nr. 1B, sector 1, înregistratฤ la Oficiul Registrului Comerลฃului de pe lângฤ Tribunalul Bucureลti sub nr. J 40/3766/1991, CUI 1569870 deลi din relaลฃiile de la ONRC privind istoricul acesta rezulta cฤ avea controlul asupra societฤลฃilor care formau acest grup ลi era acลฃionar majoritar al acestor societฤลฃi comerciale", mai aratฤ judecฤtorii
Motivarea are 224 de pagini.
ICA, la preศ subevaluat
”Conform raportului de expertizฤ întocmit de expertul DNA rezultฤ cฤ elementele patrimoniale de activ ale SC ICA SA sunt înregistrate în evidenลฃa contabilฤ la cost istoric ( 1938-2002) ลi în consecinลฃฤ, la valoare subevaluatฤ iar elementele de pasiv sunt înregistrate în evidenลฃa contabilฤ la preลฃul curent la data privatizฤrii, respectiv, anul 2003.
S-a concluzionat cฤ elementele patrimoniale de activ ale SC ICA SA sunt exprimate in evidenลฃa contabilฤ la cost istoric ( 1994-1998). Datoriile societฤลฃii înregistrate în evidenลฃa contabilฤ la data întocmirii dosarului de privatizare sunt exprimate la costul curent, 2002-2003. Având în vedere creลterea preลฃurilor ลi a indicelui de inflaลฃie, în perioada 30 iunie 1994-31 decembrie 2002 de 27,89 ori, se constatฤ disproporลฃia vฤditฤ dintre cele douฤ elemente ale Activului Net Contabil ( activ total ลi datorii), cu privire la valoarea realฤ”, se aratฤ în motivare.
Cum s-a fฤcut licitaศia. Condiศii discriminatorii în caietul de sarcini
”Curtea mai constantฤ ลi faptul cฤ anterior organizฤrii licitaลฃiei conform programului de privatizare al SC ICA SA reprezentaลฃii societฤลฃii si ai ADS au inclus condiลฃia ca ofertanลฃii persoane juridice sฤ aibฤ în obiectul de activitate codul CAEN 7310-cercetare dezvoltare în ลtiinลฃe fizice naturale iar ofertanลฃii persoane fizice sฤ aibฤ studii de specialitate în acest domeniu ลi astfel, prin adresa numฤrul 861/10.07.2003, inculpatul Mencinicopschi Gheorghe a solicitat A.D.S. în calitatea sa de director general al institutului, interesat de „dezvoltarea acestuia în perspectiva aderฤrii la U.E.”, includerea în caietul de sarcini al licitaลฃiei a unor condiลฃii care „sฤ sublinieze specificul instituลฃiei”, solicitare remisฤ a doua zi de reprezentanลฃii Direcลฃiei Privatizare-Concesionare, inculpaลฃii Sฤvulescu Vlad-Nicolae ลi Domniลoru Gheorghe – Marian , cu adresa 4781/11.07.2003 , Direcลฃiei Juridice a A.D.S. pentru a formula un punct de vedere”, se aratฤ în motivare .
”Curtea considerฤ cฤ nu propriu-zisa introducere a acestui cod CAEN 7310 demonstreazฤ înลฃelegerea dintre Mencinicopschi Gheorghe, Voiculescu Dan, Sandu Jean Cฤtฤlin ลi S. Vlad-Nicolae de a asigura cumpฤrarea SC ICA SA de cฤtre GRIVCO SA ci modul în care aceลtia au procedat, având în vedere cฤ SC GRIVCO SA ลi-a introdus în obiectul de activitate aceastฤ condiลฃie a codului CAEN abia la data de 15.07.2003, dupฤ ce fusese înregistratฤ la Oficiul Registrului Bucureลti Hotฤrârea acลฃionarilor din 07.07.2003, de completare a obiectului de activitate.
”Faptul cฤ aceastฤ condiลฃie a fost introdusฤ în mod special in realizarea scopul urmฤrit de inculpaลฃi , de facilitare a adjudecฤrii pachetului de acลฃiuni de cฤtre Sc GRIVCO SA ,ca urmare a subeevaluฤrii vฤdite rezultฤ din faptul cฤ anterior nici SC GRIVCO SA nici SC ICA SA, nu aveau în obiectul de activitate o astfel de condiลฃie, precum si din datele la care aceasta a fost introdusฤ ลi respectiv, solicitatฤ de cฤtre inculpaลฃii care aveau funcลฃii de conducere în cadrul SC ICA SA si al ADS, respectiv, 15. 07.2003, înainte de organizarea licitaลฃiei”, mai aratฤ judecฤtorii.
”În pofida celor susลฃinute constant de inculpaลฃi ลi în faลฃa primei instanลฃe ลi în faลฃa instanลฃei de apel cฤ prin introducerea acestei condiลฃii se realiza asigurarea dezvoltฤrii Institutului din perspectiva aderฤrii la UE ,astfel cum s-a menลฃionat de cฤtre inculpatul Mencinicopschi Gheorghe în adresa remisฤ ADS ลi prin care se solicita aprobarea introducerii acesteia, concomient cu demersurile efectuate de reprezentanลฃii SC Grivco SA de introducere a aceleiaลi condiลฃii, modul extrem de accelerat în care s-au succedat aceste acลฃiuni conduce Curtea cฤ considere cฤ acลฃiunile inculpaลฃilor au fost unele planificate atent ลi menite a conduce la un rezultat pe care aceลtia ลi-l doreau, respectiv achiziลฃionarea SC ICA SA în urma licitaลฃiei de cฤtre SC GRIVCO SA”, scriu judecฤtorii în motivare.
Potenศialii ofertanศi, eliminaศi. Grivco, unicul participant la licitaศie
”Totodatฤ, prin adresa nr. 24878/15. 07. 2003, inculpatul Sandu Jean-Cฤtฤlin, în calitatea se de director al Direcลฃiei de Privatizare-Concesionare a solicitat includerea în caietul de sarcini al licitaลฃiei a aceleiaลi condiลฃii discriminatorii, condiลฃie prin care s-a asigurat practic, cadrul de participare la licitaลฃie numai a firmei SC GRIVCO SA, controlatฤ de inc. Voiculescu, eliminându-se alลฃi potenลฃiali ofertanลฃi”, noteazฤ magistraศii.
Anunศul de licitaศie, publicat într-un ziar cu tiraj redus
Ulterior acestei acลฃiuni menite sฤ asigure participarea unicฤ la licitaลฃie a societฤลฃii conduse de inculpatul Voiculescu ลi reprezentate de inculpatul Pantiล, la data de 04.08.2003, A.D.S. a transmis spre publicare, firmei de publicitate SC”Focus Advertising”SA Bucureลti, anunลฃul de vânzare a pachetului de acลฃiuni deลฃinut la SC”I.C.A.”SA Bucureลti – anunลฃ care a fost publicat în ediลฃia din 06.08.2003 a ziarului cu tiraj redus „Independent”, neauditat de B.R.A.T., tipฤrit în doar 11.420 exemplare din care au fost vândute doar 212 potrivit relaลฃiilor oferite de distribuitorul publicaลฃiei SC”Interpress Sport”SRL Bucureลti – editorul publicaลฃiei.
Ulterior, la data de 27.08. 2003, SC GRIVCO reprezentatฤ de inc. Pantiล Sorin ลi inc. Mencinicopschi Gheorghe în nume propriu, au depus oferte pentru achiziลฃia pachetului de acลฃiuni, participarea acestuia din urmฤ fiind una formalฤ si realizatฤ în mod evident în înลฃelegere cu reprezentanลฃii contraofertantului”, se mai aratฤ în motivare.
Împrumut cu dobândฤ 20%
Magistraศii aratฤ cฤ Voiculescu ”a urmฤrit disimularea originii ilicite ลi dobândirea în nume propriu a titlurilor de participare ale SC ICA SA Bucureลti, rezultฤ ลi din analiza, efectuatฤ aneterior, contractului de împrumut cu dobândฤ încheiat între inculpatul Voiculescu Dan ลi SC ICA SA , inculpatul Voiculescu Dan acordฤ împrumutatului ( SC ICA SA) cu titlu de împrumut cu dobândฤ, suma de 17.000.000.000 lei în vederea achitฤrii de cฤtre împrumutat a sumelor sale restante cฤtre bugetul de stat, termenul scadenลฃei fiind la data de 30.04.2004, când SC ICA SA trebuia sฤ ramburseze suma împrumutatฤ la care se calculeazฤ o dobândฤ de 20% pe an”.
În contractul respectiv s-a înserat ca ลi clauzฤ finalฤ, cฤ pฤrลฃile sunt de acord ca în situaลฃia în care împrumutatul nu va restitui întreaga sumฤ datoratฤ la termen, în condiลฃiile art. 1 si 2 împrumutฤtorul sฤ poatฤ solicita convertirea creanลฃei ( suma împrumutatฤ plus dobânda acumulatฤ) în acลฃiuni prin majorarea capitalului social al împrumutatului.
”Prin Hotฤrârea AGEA a SC ICA SA din data de 26.05.2004 s-a hotฤrât majorarea capitalului social cu suma de 17.287.149.000 lei prin încorporarea creanลฃei pe care inculpatul Voiculescu Dan o avea asupra societฤลฃii ลi emisiunea unui numฤr suplimentar de 5.762.383 acลฃiuni urmare a operaลฃiunii de conversie determinând acลฃionar majoritar cu o cotฤ de participare la capitalul social de 70,30213%.
Astfel, prin Hotฤrârea Adunฤrii Generale Extraordinare a Acลฃionarilor SC ICA SA din 26.05.2004 s-a decis majorarea capitalului social al SC ICA SA de la suma de 7.302.645.000 lei la suma de 24.589.794.000 lei, prin emisiunea unui numฤr de 5.762.383 acลฃiuni nominative, prin compensarea unor creanลฃe lichide ลi exigibile ale inculpatului Voiculescu Dan asupra SC ICA SA, creanลฃe rezultate din contractul de împrumut cu dobândฤ încheiat la data de 26.02.2004, între inc. Voiculescu Dan ลi SC ICA SA cu suma totalฤ de 17.287.449.000 lei”, aratฤ motivarea .
Dan Voiculescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureลti, definitiv ลi irevocabil, la 10 ani de închisoare, pedeapsa maximฤ prevฤzutฤ de lege, cerutฤ, de altfel de procurori, în dosarul privatizฤrii frauduloase a Institutului de Cercetฤri Alimentare.