20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMontarea clapetei de antirefulare pentru canalizare

Montarea clapetei de antirefulare pentru canalizare

Clapetele antirefulare pentru canalizare au rolul de a închide automat la refulare coloana de scurgere a apelor reziduale din baie şi bucătărie.

Clapetele antirefulare acţionează ca supape de sens, închizând etanş conducta de scurgere în situaţii precum inundaţiile, înfundarea conductelor sau atunci când tubulatura de scurgere nu face faţă debitului. Având montat un astfel de mecanism, se pot evita o serie întreagă de neplăceri, de la cele mai mari (inundaţiile), până la evitarea mirosurilor neplăcute ce pot să apară în cazul defulărilor de mică anvergură. În cazul unor probleme precum cele enumerate mai sus, supapa se va închide debranşând practic instalaţia dumneavoastră de scurgere de la sistemul de canalizare la care este racordată.

1. Clapeta (supapa) de sens antirefulare pentru canalizare cu bilă are un diametru de 50 mm (preţ cca. 200 lei). În momentul refulării, bila flotantă este împinsă de jetul de apă venit din sensul opus celui normal de scurgere, blocând scurgerea prin etanşeizarea ei pe o garnitură din teflon.
Supapa este prevăzută cu două capace (stânga/dreapta) pe filet care au rolul de uşi de vizitare. În cazul înfundării supapei, aceasta poate fi cu uşurinţă desfundată, indiferent de poziţia în care este montată.

2. Supapa de antirefulare cu clapetă gravitaţională are o garnitură din cauciuc care împiedică pătrunderea apei antigravitaţional sub presiune. Cu alte cuvinte, deschide în sensul de scurgere al canalizării şi închide în sens invers. Sistemul este prevăzut cu o manetă de închidere manuală a clapetei care este necesară atunci când, din diferite motive, clapeta nu se mai închide singură. Când se foloseşte maneta de blocare manuală, nu se vor mai folosi obiectele sanitare, deoarece clapeta nu mai funcţionează în niciun sens, ceea ce înseamnă că apa nu se va mai scurge.
Acest tip de supapă este disponibil la diametrele de 110 mm (300 lei), 125 mm (467 lei) şi 160 mm (500 lei) şi este prevăzut cu un capac fixat în patru şuru¬buri care are rolul de uşă de vizitare.

RECOMANDĂRI
Montaj corect

Este bine ca supapa de sens antirefulare să se monteze după confluenţa tuturor scurgerilor (chiuvetă, cadă, sifon de pardoseală). În caz contrar, de ¬exemplu când aceasta este montată doar pe scurgerea unui obiect sanitar, aceasta se blochează, dar apa poate ieşi pe scurgerile celorlalte obiecte sanitare.

Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă