25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei: Visinescu poate fi anchetat. Argumente juridice

Monica Macovei: Visinescu poate fi anchetat. Argumente juridice

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei explică, pe blogul său de ce poate fi anchetat Alexandu Vişinescu. Potrivit euroaprlamentarului PDL înlătuirarea prescripţiei de omor a dus la această anchetă.

”Sesizarea Parchetului General în cazul Alexandru Visinescu a fost posibilă pe baza Legii 27/2012, lege pe care am scris-o împreună cu Sever Voinescu, care a depus-o în Parlament alături de alţi parlamentari români, şi care a fost adoptată în martie 2012. Legea 27/2012 a înlăturat prescripţia pentru omor”, scrie Monica Macovei pe blog.

Astfel, legea permite înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav şi infracţiuni intenţionate care au avut că urmare moartea victimei) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a acestei legi.

Tot Macovei a susţinut introducerea sintagmei a€œindiferent de data la care au fost comise pentru imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, crime contra umanităţii şi de război.

Legea 27/2012 a fost publicată în Monitorul oficial din 20 martie 2012, acesta fiind momentul intrării în vigoare.

Monica Macovei mai arată că, în cazul Visinescu, pot fi luate în calcul două variante:

1. În perioada comunismului, calculată până la 22 decembrie 1989, prescripţia a fost suspendată, deci nu a curs. Există hotărâri judecătoreşti în acest sens.

Asta înseamnă că termenul de prescripţie începe să curgă din 22 decembrie 1989, când a fost înlăturat regimul comunist. Termenul la care se împlineşte prescripţia specială pentru omor deosebit de grav este de 22 de ani şi jumătate, adică în iunie 2012.

Altfel spus, în martie 2012, când a intrat în vigoare Legea 27/2012, prescripţia specială nu se împlinise în cazul Visinescu. O anchetă a procurorilor poate analiză şi acest aspect.

2. Prizonierii erau „persoane căzute sub puterea adversarilor” (politici, în astfel de cazuri), ceea ce scoate cazul Visinescu din sferă dreptului comun şi îl duce în sferă normelor legale dedicate „infractiunilor de genocid, crime contra umanităţii şi de razboi”.

”În legea 27/2012, pe care am scris-o pentru a introduce în dreptul românesc imprescriptibilitatea omorului, am prevăzut şi imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război a€œindiferent de data la care au fost comise”. Aceste infracţiuni pot fi cercetate şi judecate oricând. Există, aşadar, şi variantă încadrării faptelor comise de Alexandru Visinescu în categoria „crime împotrivă umanitatii” care nu se prescriu niciodată, indiferent de legea naţională de la data comiterii lor”, mai scrie Macovei.

Procurorii şi judecătorii au obligaţia de a încadra juridic faptele descrise în sesizarea IICCMER în cazul Visinescu în funcţie de anchetă şi de probe, dar şi pe bază dreptului internaţional. Mă refer în primul rând la art. I al Convenţiei ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor împotrivă umanităţii.

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă