20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei:Torţionarul Vişinescu poate fi anchetat de Parchet şi trimis în judecată....

Monica Macovei:Torţionarul Vişinescu poate fi anchetat de Parchet şi trimis în judecată. Vezi argumentele juridice

 
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, susţine cu argumente juridice că Parchetul General poate începe urmărirea penală in cazul Alexandru Visinescu în baza Legii 27/2012, “lege pe care am scris-o impreuna cu Sever Voinescu, care a depus-o in Parlament alaturi de alti parlamentari romani, si care a fost adoptata in martie 2012. Legea 27/2012 a inlaturat prescriptia pentru omor“.
Acelaşi punct de vedere îl are şi generalul magistrat (R) Dan Voinea, care a inceput anchetele în 2007, dar după ce s-a pensionat, dosarele au fost închise. Potrivit lui Voinea, “torţionarii au comis infracţiuni contra umanităţii, care sunt imprescriptibile”.
 
Ce conţine legea 27/2012- legea Macovei&Voinescu:
 
1.  inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a acestei legi.
 
2. introducerea sintagmei indiferent de data la care au fost comise pentru imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi.
 
Legea 27/2012 a fost publicata in Monitorul oficial din 20 martie 2012, acesta fiind momentul intrarii in vigoare.
 
Potrivit doamnei Macovei, în cazul Vişinescu, pot fi luate in calcul următoarele  două variante:
 
1. In perioada comunismului, calculata pana la 22 decembrie 1989, prescriptia a fost suspendata, deci nu a curs termenul de prescripţie. Exista hotarari judecatoresti  in acest sens. Asta inseamna ca termenul de prescriptie incepe sa curga din 22 decembrie 1989, cand a fost inlaturat regimul comunist. Termenul la care se implineste prescriptia speciala pentru omor deosebit de grav este de 22 de ani si jumatate, adica in iunie 2012. Altfel spus, in martie 2012, cand a intrat in vigoare Legea 27/2012, prescriptia speciala nu se implinise in cazul Visinescu. O ancheta a procurorilor poate analiza si acest aspect.
 
2.      Prizonierii erau „persoane cazute sub puterea adversarilor” (politici, in astfel de cazuri), ceea ce scoate cazul Visinescu din sfera dreptului comun si il duce in sfera normelor legale dedicate „infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi”. “In legea 27/2012, pe care am scris-o pentru a introduce in dreptul romanesc imprescriptibilitatea omorului, am prevazut si imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi “indiferent de data la care au fost comise”. Aceste infractiuni pot fi cercetate si judecate oricand. Exista, asadar, si varianta incadrarii faptelor comise de Alexandru Visinescu in categoria „crime impotriva umanitatii” care nu se prescriu niciodata, indiferent de legea nationala de la data comiterii lor” sustine Macovei.
 
 

Potrivit europarlamentarului, “Procurorii si judecatorii au obligatia de a incadra juridic faptele descrise in sesizarea IICCMER in cazul Visinescu in functie de ancheta si de probe, dar si pe baza dreptului international. Ma refer in primul rand la art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii“.

 

Conventia ONU porneste de la un precedent istoric ilustru, cel al Cartei Tribunalului Militar International de la Nürnberg, ale carei principii de drept  international sunt recunoscute ulterior prin Rezolutiile ONU 3 (I) si 95 (I) din 13 februarie 1946 si 11 decembrie 1946.

Finalitatea Conventiei ONU este aceea de a stabili un regim juridic derogator pentru un set de infractiuni, in sensul in care acestea sunt declarate imprescriptibile, indiferent de momentul la care au fost comise si indiferent daca, la momentul comiterii lor, acestea constituiau incalcari ale legii penale nationale in  tarile in care au fost comise (Rezolutia Adunarii Generale ONU, nr. 2391 (XXIII) din 26 noiembrie 1968, Art. 1). Este de notorietate ca aceste prevederi s-au aplicat pentru fapte comise anterior adoptarii lor (cum sunt crimele de genocid, contra umanitatii si de razboi din timpul celui de la doilea razboi mondial).

 

Legea 27/2012 si dreptul international le permit procurorilor sa faca ancheta si judecatorilor sa condamne, pe baza de probe. Din martie 2012, discutia despre prescriptia pentru omor, genocid, crime impotriva umanitatii sau de razboi este o falsa problema, susţine Monica Macovei.

Parchetul General a arhivat dosarele tortionarilor în 2011 pe motiv că ar fi intervenit termenul de prescripţie. Contactat de Romania Liberă, şeful Secţiei Parchetelor Militare, ION VASILACHE,  susţine în continuare că toate crimele torţionarilor s-au prescris. Parchetele Militare ar fi trebuit să-i ancheteze pe ofiţerii de Securitate care au torturat şi ucis deţinuţi politici.

 
Cele mai citite

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă