17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei: Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror...

Monica Macovei: Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror general

Europarlamentarul Monica Macovei, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV, a afirmat că Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror general al României şi că a doua lui nominalizare pe această funcţie, după ce prima data a fost respins,  s-a făcută, probabil, în urma unor trocuri politice.

Monica Macovei a mai spus că il roagă public pe preşedintele Traian Băsescu să NU SEMNEZE DECRETUL DE NUMIRE a lui Tiberiu Niţu pe funcţia de procuror general.

“Inteleg ca USL are 70 % (în Parlament-nn) si înţeleg că vor să controleze Justiţia( … ) Este o compromitere a ce s-a realizat 8 ani de zile. Nu ştiu daca face parte din întelegere( …)Că Ponta are un dosar, Dragnea are si el dosar penal. Primul semnal al subordonării Justiţiei a fost dat încă de la revocarea ( fără motivele prevăzute de lege-nn) din CSM a judecătorilor independenţi Dănileţ şi Ghica” a afirmat Macovei.

Procedurile de selecţie (pentru funcţiile de procuror general şi adjunctii acestuia, de sef DNA, de sef DIICOT si adjuncţii acestora, de şefi de secţie la DNA)   erau necesare şi corecte, dar după ce premierul Ponta, deşi prima data a spus că va face selecţie, a ieşit cu o listă, iar  preşedintele tării NU  a spus că se opune şi că vrea selecţie, ceea ce poate însemna că a fost de acord cu această procedură” a mai afirmat fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, acum europarlamentar. Ea nu exclude existenţa unor trocuri politice pentru numirile la şefia Parchetelor.

Macovei: Alina Bica NU este potrivită pentru funcţia de şef al DIICOT, iar Koveşi, în 2006,  l-a dorit pe Tiberiu Niţu ca adjunct

Potrivit lui Macovei, la Parchetul General, singurul potrivit pentru funcţia de adjunct este Codruţ Olaru, care a condus DIICOT şi a avut rezultate, dar pentru şefia DIICOT, Alina Bica NU este potrivită pentru că a semnat, din funcţia de secretar de stat, note de fundamentaRE-AVIZE DE LEGALITATE, iar acestea pot face parte din dosare penale, iar ea nu se poate ancheta singură.

 Despre actualul ministru al Justiţiei , Robert Cazanciuc, a spus că în 2005, când a fost numită ministru al Justiţiei, Mavovei l-a găsit ADJUNCT la Direcţia Penitenciarelor, numit acolo de Năstase în 2004 şi că s-au despărţit CIVILIZAT. Apoi, Kovesi (numită în 2006 procuror general al Romaniei) şi l-a dorit pe Cazanciuc purtător de cuvînt la Parchetul General, apoi a plecat la Ministerul de Externe.

“Nu ştiu din ce motive Kovesi l-a acceptat purtatăr de cuvânt pe Cazanciuc, aşa cum şi l-a dorit şi pe Niţu ca adjunct. Eu nu am fost de acord cu Niţu, dar apoi a venit la Justiţie ministrul Predoiu , care l-a acceptat, însă Niţu, ca adjunct,  n-a făcut nimic, dovada că a răspuns de Secţia Parchetelor Militare şi nu a făcut dosarele Revoluţiei“.

Macovei: Testul menţinerii independenţei DNA este dosarul lui Liviu Dragnea, învinuit pentru fraude la referendum

Macovei a mai spus ca şefii de secţie la DNA trebuie numiţi dintre procurorii DNA, nu din altă parte, pentru că ei au arătat că ştiu să facă anchete anticorupţie, sunt competenţi şi că numirea ca adjunct a lui Călin Nistor la DNA este bună  deoarece acesta  a avut rezultate cu dosarele anticorupţie pe care le-a instrumentat.

Testul menţinerii independenţei DNA este dosarul lui Liviu Dragnea, lider PSD, învinuit pentru fraude la referendum. Daca acest dosar va fi trimis în instanţa înseamnă că DNA a rămas independent, a mai spus Macovei.

Reamintim că în aceste zile, preşedintele Traian Băsescu urmează să-i numească sau NU pe Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României, pe Dimitrie  Bogdan Licu în funcţia de prim adjunct şi pe Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general. De asemenea, pe Laura Codruţa Kovesi ca şef DNA, pe Alina Bica, pe funcţia de şef DIICOT şi Elena Georgiana Hosu, ca adjunct DIICOT.

Niţu, Bica şi Hosu au avut prestaţii penibile în faţa membrilor secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care totuşi le-au avizat candidaturile  cu majoritate de voturi.

Niţu a mai fost audiat de CSM pentru funcţia de procuror general în noiembrie. anul trecut, însă atunci secţia de procurori ( care avea altă componenţă) nu l-a avizat deoarece prestaţia sa a fost precară , demonstrînd că nu ştie texte de lege, că nu a făcut rechizitorii şi nici nu a obţinut condamnări în instanţe. Atunci, preşedintele ţării i-a refuzat numirea pe motiv că selecţia operată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, nu a fost transparentă.

Nici în această rundă de nominalizări, făcute de ministrul interimar al Justiţiei Victor Ponta, nu a existat o selecţie transparentă, mai exact n-a existat nici un fel de selecţie, cum recomandase Comisia Europeană, Ponta anunţând că-şi asumă nominalizări directe.

Printre cei preferaţi de Ponta s-a aflat, din nou, Tiberiu Niţu, tot pentru funcţia de procuror general.

La audierile publice de la CSM, transmise in direct, online, Niţu a greşit de mai multe ori, din nou, texte de legi. El nu a ştiut că parchetele maritime si fluviale au fost desfiinţate de noul Cod de Procedură Civilă, intrat în vigoare încă din luna februarie anul acesta şi, mult mai grav, n-a ştiut că procurorii militari au dublă subordonare: faţă de Ministerul Apărării, de unde îşi iau salariile şi gradele, şi faţă de CSM şi Ministerul Justiţiei.

Greşeala este cu atât mai gravă cu cât această dublă subordonare ( faţă de MApN şi Ministerul Justiţiei) funcţionează încă din 1990, iar Niţu, în cei trei ani cât a fost adjunct al procurorului general Kovesi, a coordonat Secţia Parchetelor Militare.

Cele mai citite

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...
Ultima oră
Pe aceeași temă