12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei. Acuzaţiile împotriva lui Martin Schulz

Monica Macovei. Acuzaţiile împotriva lui Martin Schulz

„Acuzaţii împotriva lui Martin Schulz, din România”, a titrat cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a prezentat pe larg cazul Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, care s-ar fi pus la adăpost de cercetările justiţiei cu ajutorul Parlamentului European, precum și acuzațiile aduse de Monica Macovei liderului socialiștilor europeni.

FAZ scrie că Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, îi reproşează preşedintelui grupului parlamentar social-democrat din Parlamentul European, Martin Schulz, că a zădărnicit în perioada în care a fost preşedinte al Legislativului european urmărirea penală a unui eurodeputat. Este vorba de Ovidiu Silaghi, fost ministru român al Transporturilor, acuzat de abuz şi corupţie. Cel mai important ziar conservator german aminteşte că DNA i-a cerut pe 13 decembrie anul trecut Parlamentului European să ridice imunitatea deputatului Silaghi, câtă vreme acesta a acceptat mită în valoare de 200.000 de euro în anul 2012 de la un om de afaceri, pe vremea când era ministru al Transporturilor în primul cabinet condus de premierul social-democrat Victor Ponta.

Potrivit articolului 7 al regulamentului de ordine internă al Parlamentului European, preşedintele instituţiei este obligat să comunice Parlamentului orice cerere de ridicare a imunităţii unui deputat, venită din partea unei instituţii abilitate a unui stat membru, şi să o trimită spre soluţionare comisiei de specialitate. Tratarea cazurilor de acest fel intră în competenţa Comisiei Juridice (JURI). Or, până la consumarea ultimei şedinţe a JURI din legislatura trecută (10 aprilie), cererea DNA nu a ajuns pe masa sa de lucru. Potrivit secretariatului acestei comisii, paşii necesari ridicării imunităţii nu au putut fi făcuţi deoarece solicitarea DNA a rămas blocată la preşedintele Parlamentului, Martin Schulz.

Ca urmare, Macovei le-a cerut duminică social-democraţilor europeni să-i retragă lui Schulz preşedinţia grupului parlamentar al socialiștilor europeni şi să-l excludă din acest grup parlamentar. Macovei consideră totodată că Schulz este dator să demisioneze din Parlamentul European. Duminică, după ce Monica Macovei a publicat acuzațiile la adresa lui Schulz pe propriul blog, FAZ l-a contactat pe purtătorul de cuvânt al lui Schulz, Armin Machmer, care a susținut că cererile de ridicare a imunității sunt transmise „automat” Comisiei Juridice. El a promis însă că situația cererii DNA urma să fie discutată luni în Comisia de Afaceri Legale.

FAZ mai scrie că Macovei l-a comparat pe Schulz cu Victor Ponta în ceea ce privește protejarea corupției.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă