21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMonica Lewinski rupe tăcerea

Monica Lewinski rupe tăcerea

 

La circa două decenii de la relaţia ei cu preşedintele Bill Clinton, Monica Lewinski, a ieşit din ­recluziunea autoimpusă şi a relatat pentru Vanity Fair că a venit timpul să scrie „un final diferit al poveştii“ ei. Ieşirea ei în media riscă însă să se interfereze cu o eventuală campanie a lui Hillary Clinton pentru prezidenţialele din 2016.

După mai bine de zece ani de tăcere, fosta stagiară acum în vârstă de 40 de ani dezvăluie propria versiune a scandalului care a declanşat un seism politic, explicând că a rămas tăcută din cauza „zvonurilor din unele cercuri potrivit cărora Clintonii m-ar fi făcut să plătesc”. Dar, „nimic nu este atât de departe de adevăr” şi „este timpul să mă opresc să mai merg în vârful picioarelor în jurul trecutului meu”, arată Monica, precizând că ­este timpul să scrie un final diferit al poveştii ei. „Este adevărat, şeful meu a profitat de mine, dar rămân fermă asupra acestui punct – a fost o relaţie consensuală între doi adulţi. Această noţiune de «abuz» a venit după ce am devenit ţap ispăşitor pentru a proteja poziţia de forţă în politică” a lui Bill Clinton. „Administraţia Clinton, zbirii procurorului special, agenţii politici de ambele părţi şi media m-au marcat, m-au însemnat. Ceea ce m-a imobilizat în parte pentru că era impregnată de putere”.

Ea a precizat că după scandal a refuzat oferte de lucru care i-ar fi adus un câştig de 10 milioane dolari pe an, pentru că aşa ceva nu părea cel mai bun lucru de făcut. Şi subliniază că în 1998 a fost „nu numai persoana cea mai umilită din lume, dar fără îndoială prima persoană a cărei umilire mondială a fost propagată pe internet”. Într-un articol intitulat „Umilinţa şi supravieţuirea”, Lewinski relatează pentru prima oară dezastruoasa relaţie cu preşedintele Clinton.

Hillary Clinton a fost şi ea umilită în alt mod, dar a ieşit în aparenţă mai puternică. Căsătoria cuplului Clinton a rezistat, ea a devenit senator şi apoi secretar de Stat şi acum se presupune că îşi va depune candidatura pentru prezidenţialele din 2016. Bill Clinton a plătit preţul acelei umiliri publice, dar a trecut cu bine peste şi a rămas în memoria americanilor cu o preşedinţie reuşită şi o post-preşedinţie cu succese. Monica Lewinski a fost singura dintre protagoniştii foiletonului naţional care şi-a văzut viaţa iremediabil distrusă. Bill şi Hillary au câştigat milioane, dar Lewinki a precizat pentru Vanity Fair, la 6 mai, că a refuzat oferte care i-ar fi adus venituri de 10 milioane dolari pe an.

Regrete

Monica a plecat la Londra unde a obţinut o diplomă în psihologie socială la London School of Economics, apoi la Los Angeles, New York şi Portland, unde a avut diverse slujbe în comunicaţii şi marketing, dar în pofida acestor diplome nu a avut niciodată un loc de muncă stabil. „Din cauza a ceea ce angajatorii mei potenţiali numeau cu tact «povestea mea», nu am fost nicio­dată «destul de bună» pentru acele posibile posturi”. La vârsta de 40 ani, este este încă necăsătorită.

În realitate, Lewinski nu este chiar o „retrasă”, a lansat o colecție de genţi de marcă, a apărut în „Saturday Night Live”, a alcătuit un program de regim şi dezvoltă şi joacă într-un documentar HBO. Dar a rămas în culise, în timp ce Clintonii au prosperat. „Regret profund ceea ce s-a petrecut între preşedintele Clinton şi mine”. Ea precizează în Vanity Fair că „a venit timpul să ard bereta şi să îngrop rochia albastră”, referire la rochia pătată pe care ea a refuzat să o spele după una din întâlnirile sale cu preşedintele.

Monica Lewinski precizează că a ales acest moment pentru a explica povestea ei inspirată parţial de exemplul lui Tyler Clementi, 18 ani, student la Rutgers, care s-a sinucis în 2010, după ce a descoperit că era spionat cu camera web de cel cu care împărţea camera. „Poate că împărtăşind povestea mea, mi-am spus că îi pot ajuta pe alţii să treacă peste momentele cele mai negre de umilire”.

Dar un motiv mult mai imperios, scrie media americană, a venit după ieşirea, în urmă cu câteva luni, a notelor Dianei Blair, amică apropiată a lui Hillary Clinton, în care o citează pe Prima Doamnă de atunci că o descria pe Lewinski ca pe o „narcisistă”, „figură stupidă de plăcere”.

Un „predator sexual”

În urma dezvăluirii relaţiei lui Bill Clinton, atunci preşedinte al SUA, cu tânăra stagiară la Casa Albă Monica Lewinski, el a fost constrâns să admită, în august 1998, în faţa unui Mare Juriu, că avea o relaţie „nepotrivită” cu Monica. Afacerea Lewinski a cântărit greu în 2008, subiectul fiind prea dur şi Clinton nu a reuşit să îl excludă din campania electorală. Şi este clar că nu va fi tabu nici în 2016. Senatorul Rand Paul a ridicat deja problema de a şti dacă democraţii, şi Hillary Clinton în special, vor merge la drum cu un „predator sexual” ca Bill Clinton.

Legătura extraconjugală cu Lewinski a determinat Camera Reprezentanţilor să lanseze, în decembrie 1998, procesul de punere sub acuzare pentru suspiciuni de sperjur şi obstucţionarea justiţiei. Bill Clinton a negat cu vehemenţă că ar avea o relaţie sexuală cu tânăra stagiară, dar mai târziu a recunoscut relaţii sexuale orale. Acuzaţiile au fost legate de un alt scandal – Paula Jones depunând o plângere contra lui Clinton pentru hărţuire sexuală.   

Cele mai citite

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Alegerea Care Controlează Viitorul Copilului

Una dintre primele și cele mai importante decizii pe care le iau părinții după nașterea unui copil este modul în care vor hrăni...

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă