18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMona din Bolintin: "Condamn total terorismul"

Mona din Bolintin: “Condamn total terorismul”

Soţia româncă a lui Taimour Abdulwahab, autorul suedez de origine irakiană al atentatului sinucigaş de la Stockholm, spune că nu a observat nici un semn care să prevadă drama şi a negat că l-a radicalizat pe soţul său.

„Nu a existat nici un semnal de alarmă”, a explicat Mona Thwany în primul său interviu, publicat duminică de tabloidul britanic News of the World.

„Taimour era o persoană normală, un musulman normal”, a afirmat tânăra, în vârstă de 28 de ani, prezentată de ziar într-o fotografie, cu faţa acoperită de un văl. Ea este constrânsă să îşi „ascundă faţa când iese” din locul secret în care trăieşte sub protecţia poliţiei, după ce a primit ameninţări cu moartea.

Mona Thwany, căsătorită de şase ani cu Taimour Abdulwahab, locuia cu el şi cei trei copii ai lor la Luton, la periferia Londrei.

Mona spune că soţul său era „un tată bun, răbdător”, care „adora să se joace cu copiii”, creştea canari şi cultiva flori. Singurul obicei prost al soţului ei, era „să-şi arunce peste tot şosetele murdare”.

„Nu am ştiut că va face aşa ceva. Dacă ştiam, l-aş fi oprit”

Tânăra, născută dintr-o mamă româncă şi un tată irakian, recunoaşte acum că Taimour Abdulwahab „devenise mai religios”, până la punctul în care s-a „îndepărtat de anturajul său”. „Tot mai puţini oameni veneau acasă”, admite ea. „El a început să petreacă mult timp pe internet”, îşi aminteşte femeia. „Eram foarte ocupată cu copiii şi nu am remarcat nimic, numai retrospectiv am realizat că ceva nu era în regulă (…) Nu am ştiut că va face aşa ceva. Dacă ştiam, l-aş fi oprit”.

Taimour Abdulwahab fusese exclus de la o moschee locală pentru opiniile sale extremiste, ceea ce soţia sa nu ştia. „Este poate un lucru cultural, pentru că, în calitate de soţie musulmană, nu trebuie să îmi bag nasul în treburile lui”, se scuză ea. „Lui Taimour nu îi plăceau unele aspecte ale Angliei, băutura, criminalitatea, furtul. Nu îi plăcea partea decadentă a societăţii de aici. Dar nimic nu indica faptul că urma să se arunce în aer”, mai mărturiseşte femeia.

„Şocată” de declaraţiile rudelor din România

Mona Thwany neagă că ea l-ar fi radicalizat pe soţul său, aşa cum a sugerat familia ei. „Lor nu le-a plăcut felul în care mă îmbrac şi în care mă rog. Nu sunt surprinsă că au spus aceste lucruri rele. Dar sunt şocată că au spus că eu sunt cea care l-a radicalizat pe Taimour”.

Românca mai povesteşte că nu a bănuit nimic când soţul ei i-a spus că va pleca în Suedia pentru a se întâlni cu rudele sale. „Un sărut normal, o îmbrăţişare şi a plecat”, îşi aminteşte Mona. Ulterior, soţul ei i-a trimis un fişier MP3 înregistrat cu doar câteva minute înainte de a se sinucide, dar pe care românca susţine că nu l-a ascultat fiind convinsă că este un cântec. De-abia când cumnata sa a sunat-o pentru a-i spune ce s-a întâmplat românca a ascultat înregistrarea, ce conţinea mesajul de adio al soţului său. „Am început să tremur. Refuzam să cred, eram şocată şi mi-era foarte frică”. Cele două explozii aproape simultane care au avut loc pe 11 decembrie, într-un cartier comercial din capitala suedeză, s-au soldat cu moartea atentatorului şi rănirea a două persoane.

„Unii spun că Taimour este un martir. Nu ştiu dacă este sau nu. Tot ce pot să spun este că eu condamn total terorismul”, afirmă Mona Thwany.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă