25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMoldova copiaza modelul Kremlinului

Moldova copiaza modelul Kremlinului

Cei doi oficiali ai ambasadei Romaniei de la Chisinau au fost expulzati pe motiv ca ar fi intreprins "activitati rauvoitoare fata de Republica Moldova", socoteste fostul sef al diplomatiei romane, Petre Roman.
O explicatie interesanta pentru expulzarea celor doi diplomati romani vine de dincolo de Prut, de la deputatul comunist Victor Stepaniuc. In opinia sa, noul scandal diplomatic dintre Romania si Republica Moldova pare sa fie cauzat de afirmatiile ambasadorului roman la Chisinau, Filip Teodorescu. In urma cu doua saptamani, el "a pus la indoiala legitimitatea delimitarii teritoriale" dintre cele doua state, precizand ca Romania nu va semna Tratatul de frontiera cu Republica Moldova in forma dorita de Chisinau. Pe de alta parte, de vreme ce Filip Teodorescu nu a fost sanctionat in tot acest timp, sustine fostul ministru de Externe, Petre Roman, "inseamna ca a avut incuviintarea autoritatilor de la Bucuresti". Opinia lui Roman pare sa fie confirmata la nivel oficial. Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ilie Banica, ne-a declarat ca "domnul ambasador isi desfasoara activitatea in cadrul mandatului acordat de MAE, iar precizarile facute de domnia sa erau considerente de ordin istoric si politic". P3 »»
» Atat specialistii in relatiile diplomatice, cat si unii politicieni critica lipsa de viziune unitara a Bucurestiului in relatiile externe cu Republica Moldova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă