15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialModul în care „ochiul dracului“ a schimbat lumea

Modul în care „ochiul dracului“ a schimbat lumea

Moise Guran, Mihai Ghyka şi Gabriel Liiceanu se vor afla vineri, 16 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea colecţiei „Povestea banilor“, al cărei coordonator este Ştefan Liiceanu.

Cărţile din colecţia „Povestea banilor“, nu puţine dintre ele devenite bestseller şi premiate, au în comun darul de a explica realităţile pieţelor financiare într-un limbaj cât mai accesibil. Cititorul este plimbat printr-o lume fascinantă, populată de regi care au falimentat ţări, de lalele devenite obiect de speculă financiară, de maeştri ai pieţelor care au clădit imperii din simpla, dar şi atât de complicata idee de „valoare“. O colecţie documentată şi pasionantă, având în centrul ei banii.

Primele două cărți ce apar în această colecție sunt „Stăpânii finanţelor“ de Liaquat Ahamed și „Mania lalelelor“ de Mike Dash.

Liaquat Ahamed ne demonstrează în „Stăpânii finanţelor“ că Marea Criză din 1929, prezentată de mulţi drept un fel de catastrofă naturală pe care nimeni n-o putea preveni, a fost cauzată în primul rând de deciziile câtorva conducători de bănci centrale; lumea a plătit scump erorile acelor oameni, traversând ani lungi de prăbuşire economică. Prin analiza sa lucidă, documentată şi vie, autorul ne oferă o nouă înţelegere a naturii globale a crizei financiare, plină de învăţăminte pentru perioada pe care o traversăm în prezent.

Mania lalelelor

Călătorii care poposeau în prosperele oraşe negustoreşti ale Republicii Olandeze la 1630 descopereau cu uimire un popor cuprins de o manie ciudată: mii de oameni, de la negustori bogaţi la simpli speculanţi de origine modestă, erau mânaţi de frenezia de a cumpăra şi a vinde. Obiectul tranzacţiilor lor era unul cât se poate de nefiresc: laleaua – o floare delicată şi exotică, recent sosită din Orientul Îndepărtat.

În numai trei ani, preţul soiurilor rare de lalea crescuse atât de mult, încât câţiva bulbi ajunseseră să valoreze cât o casă în Amsterdam. În mod previzibil, această primă bulă speculativă a cunoscut un sfârşit fulminant, cu consecinţe dezastruoase pentru economia ţării.

Încercând să separe mitul de realitate, Mike Dash urmăreşte povestea măreţiei şi decăderii aceste flori, evocând cu măiestrie atmosfera Olandei în epoca sa de aur.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă