24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăSpecialModificarea traseului coloanelor de aerisire

Modificarea traseului coloanelor de aerisire

Proiectul de reamenajare a unei locuinţe este, inevitabil, unul complex, deoarece o modificare arhitectonică importantă atrage după ea şi alte schimbări.Toate acestea depind unele de altele, ceea ce face ca planurile de reamenajare să fie cât mai inteligent elaborate, astfel încât ele să cuprindă cele mai bune soluţii pentru locuinţa în cauză.

Într-o asemenea situaţie s-au aflat cei doi membrii ai familiei Mihai atunci când şi-au dorit ca în apartamentul lor de 53 mp să obţină o deschidere spaţială cât mai mare. Singura zonă a locuinţei care se preta la o astfel de soluţie era cea de la intrare. Deschiderea spaţială urma să cuprindă vestibulul, bucătăria, cămara şi o debara. Entuziasmul le-a fost însă spulberat atunci când meşterii le-au explicat faptul că demolarea pereţilor însemna şi eliminarea coloanelor de aerisire care deserveau cămara şi bucătăria. Acest lucru ar fi condus la întreruperea fluxului de aer din coloane atât la etajele inferioare, cât şi la cele superioare.

Tocmai când erau pe cale să renunţe la ideea unificării spaţiului în zona de acces în apartament, proprietarii au aflat de la şeful de şantier că a găsit o soluţie simplă, ieftină şi care permite, fără probleme, demolarea coloanelor de aerisire. Despre ce era vorba? – De cuplarea a două conducte din PVC la coloanele de aerisire, în zona pardoselii şi de direcţionarea acestora spre masca ţevii de apă pluvială. În acest fel, fluxul de aer din cele două coloane nu a avut de suferit.

O consecință deloc de neglijat a acestei soluții a fost degrevarea unei suprafețe de 0,16 mp din bucătărie. Suprafața nu este mare, dar marele ei avantaj a fost faptul că a facilitat  montarea unui corp de mobilier în zona respectivă.

Etape de lucru:

1. Demolarea coloanelor

Peretele frontal al bucătăriei a fost demolat împreună cu debaraua şi cămara învecinate. După această operaţie, fluxul de aer din cele două coloane de aerisire a fost întrerupt, orificiile rămânând libere.

2. Realizarea şanţului

Din zona celor două guri de aerisire au fost săpate şanţuri în pardoseală. În acestea urmează să fie montate conductele din PVC care vor prelua fluxul de aer în zona apartamentului.

3. Montajul conductelor din PVC

În fiecare din cele două aerisiri a fost introdusă câte o ţeavă din PVC cu o lungime de 50 cm. Acestea au fost conectate prin intermediul altei ţevi iar din joncţiunea celor două s-a plecat spre conducta pluvială.

4. Montajul conductei verticale

Pe lângă ţeava de apă pluvială a fost montată, în plan vertical, o conductă din PVC care asigură circulaţia aerului spre apartamentul de la etajul superior. Toate mufările s-au făcut mecanic.

5. Construirea măştii

Pentru conducta verticală şi pentru cea de apă pluvială, precum și pentru conexiunile coloanei de aerisire, au foat construite măști sub vorma unor volume paralelipipedice. Au fost folosite profilele metalice şi plăcile din gips-carton.

6. Detaliu cu spațiul degrevat de aplicarea soluției de redirecționare a coloanei de aerisire. Aici a fost montat un corp de mobilier specific bucătăriei.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă