19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialModernizarea Cuprom, blocata de CL Baia Mare

Modernizarea Cuprom, blocata de CL Baia Mare

» Consilierii baimareni s-au impartit in trei tabere pe tema reinnoirii tehnologiilor la producatorul local Cuprom

Presedintele Consiliului de Administratie al Cuprom, Horia Simu, a declarat, ieri, ca va da in judecata Consiliul Local Baia Mare, dupa ce alesii locali au votat impotriva avizarii unei instalatii. Proiectul Cu-prom de elaborare a unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru o instalatie de obtinere a cuprului a fost respins cu sapte voturi pentru, sapte impotriva si sapte abtineri.
Consilierii PSD s-au abtinut in bloc, iar surse din cadrul administratiei locale afirma ca directia ar fi fost stabilita pe linie de partid, pentru ca anumiti membri ai organizatiei au interesul ca acest proiect sa nu treaca, iar problema sa ajunga pe rolul instantelor.

Presedintele Cuprom SA, Horia Simu, a declarat ca, pana in prezent, la Cuprom Baia Mare s-a facut o investitie de zece milioane de dolari si ca urmeaza sa se faca una echivalenta, care vizeaza prevenirea poluarii atmosferei, dat fiind faptul ca fabrica a fost cel de-al doilea poluator din Romania in perioada comunista. "Puteti opri oricand activitatea Cuprom in cazul in care sesizati ca nu ne incadram in parametri de mediu. Noi nu marim capacitatea de productie, ci inlocuim o instalatie veche cu una mai noua, mai performanta", le-a spus consilierilor Horia Simu.
Alesii au criticat, insa, faptul ca noua linie de productie este second-hand si ca nu exista garantia ca nu va afecta mediul inconjurator.
Consiliul Local a respins proiectul de hotarare, fapt ce l-a provocat pe Horia Simu sa spuna ca nu intelege motivele pentru care exista atata impotrivire fata de o initiativa privata si sa declare ca va ataca decizia in contencios.
"Pentru ca acest poiect sa poata intra in discutia plenului, l-am promovat ca initiativa primarului.
Din punctul meu de vedere, nu stiu daca aceasta societate ar trebui inchisa. Din cate stiu eu, Agentia de Protectia Mediului este cea avizata sa spuna cat si cum polueaza fabrica, iar o instalatie noua nu ar face decat sa reduca poluarea daca aceasta mai exista", a declarat, pentru Romania libera, Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare.

Consilierul local PSD, Mircea Dolha, si-a justificat decizia prin faptul ca "toate utilajele achizitionate de Cuprom din Germania sunt la mana a doua si riscul unor accidente tehnice, care sa aduca prejudicii mediului inconjurator, este destul de mare". Dolha a dat ca exemplu accidentul ecologic din anul 2000, care a facut ca Baia Mare sa se numeasca "oras al cianurii".
Cuprom Baia Mare face parte din holdingul Cuprom Bucuresti, specializat in prelucrarea metalelor neferoase.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă