18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMoartea chinuita a Mariei Georgiana Vacarus

Moartea chinuita a Mariei Georgiana Vacarus

Fetita de 2 ani si 8 luni care a cazut intr-un put, in localitatea Valcelele din judetul Calarasi, a murit. Dupa mai bine de opt ore in care au facut eforturi supraomenesti pentru a o salva, pompierii au scos la suprafata doar o papusa inerta, cu chipul livid.

Maria Georgiana Vacarus a cazut in putul cu diametrul de 18 cm si adanc de zece metri in jurul orei 8.40, in timp ce alerga dupa doua pisicute. Operatiunea de salvare a copilului a tinut cu sufletul la gura intreaga Romanie. Tatal, care ar fi trebuit sa aiba grija de ea, era preocupat ca i se descarcase telefonul mobil si s-a dus sa-l bage in priza, la o vecina. Ramas nesupravegheat, copilul a alunecat in tubul ingust, unde avea sa moara chinuit. "Am fost la o asistenta peste drum sa bag telefonul la incarcat, pentru ca nu am lumina. si cand m-am intors, am vazut-o pe gura putului. Nu am mai apucat sa o apuc de manuta, ca s-a dus in jos", a declarat barbatul.

La pranz, fetita nu le-a mai raspuns pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Calarasi, veniti sa o salveze. Cu toate acestea, la 14.40, salvatorii au reusit sa o prinda cu un lat de manuta, in incercarea de a o smulge din tubul had. La ora 16.30, pompierii sapau cu mainile pentru ca malurile escavate sa nu cada peste putul fragil in care era stransa copila. Intreaga suflare a localitatii astepta intr-o tacere dureroasa finalizarea operatiunii, murmurand rugaciuni. "Mai sunt doi metri pana la ea, mai este doar un segment de tub. Sa dea Dumnezeu sa fie vie", sopteau voci din multime. "Daca fetita a ajuns in pelicula de apa, este prea putin probabil sa supravietuiasca", declara, pe de alta parte, doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD. La 16.45, din groapa sapata in jurul putului a iesit o mica targa portocalie. Pe ea, corpul infofolit in paturi al copilei. Salvatorii s-au chinuit sa o extraga din tub, din cauza trupului deformat de apa.

 

In put a fost nu doar intuneric, ci si frig, pana la 15 grade. Este posibil ca fetita sa fi murit de frig, este posibil ca trupul firav al copilei sa fi alunecat sub pelicula de apa. Moartea a venit prin inecare, a fost verdictul medicilor. Deja la ora la care ajunsesera politistii in zona fetita se afla in apa pana la brau si i se administra oxigen printr-un tub.  
"Am facut tot ce am putut", a declarat Ovidiu Tataranu, purtatorul de cuvant al ISU Calarasi, dupa declararea oficiala a decesului. Parintii fetitei au fost anchetati de autoritati in timp ce salvatorii incercau s-o aduca la suprafata pe micuta. Dupa deces, ei au ramas impietriti de durere. Parintii nu vor plati decat prin suferinta moartea copilului. Costurile operatiunii de salvare nu le vor fi imputate. "Interventiile noastre sunt gratuite. Parintii fetitei nu platesc nimic pentru salvatori si pentru SMURD", ne-a declarat maiorul Catalin Eftene, de la ISU Bucuresti.

In ultima luna, trei copii mici au murit din cauza neglijentei parintilor, care ar fi trebuit sa-i supravegheze. O fetita de numai 2 ani si 4 luni din Buzau a cazut de la etajul 5. Medicii n-au mai putut s-o salveze. Un alt copil, de un an si jumatate, a murit dupa ce a escaladat pervazul ferestrei si a cazut de la etajul al doilea al unui bloc din Botosani. In Timisoara, un copil de un an si patru luni a fost gasit fara viata dupa ce micutul s-a spanzurat cu cureaua unui ghiozdan.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă