16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMitt Romney triumfă - dar îl poate învinge pe barack Obama?

Mitt Romney triumfă – dar îl poate învinge pe barack Obama?

Candidatura din partea Partidului Republican a fostului guvernator al statului Massachusetts pentru preşedinţia SUA este aproape certă – însă cele mai recente sondaje îl văd pe Barack Obama în frunte.

Discursul în care Rick Santorum şi-a anunţat retragerea din cursa pentru preşe­dinţie a durat 11 minute şi, deşi fostul senator a afirmat că a atins inimile oamenilor, acest lucru nu pare să fi fost suficient pentru a câştiga şi voturile lor. Deşi Newt Gingrich şi Ron Paul, cei doi contracandidaţi ai lui Romney rămaşi în cursă, îşi vor continua campaniile, şansele lor sunt nule – astfel încât multimilionarul din Massachusetts va avea ocazia să îşi măsoare puterile cu Barack Obama în alegerile care vor avea loc în noiembrie.

Dilema lui Romney

La începutul alegerilor primare ale Partidului Republican, Romney era considerat cel mai moderat dintre candidaţii republicani – şi, din această cauză, cel care ar fi avut cele mai bune şanse să îi convingă pe alegătorii nehotărâţi, dezamă­giţi de prestaţia lui Barack Obama, să îi dea voturile lor. Însă în timpul campaniei sale, „coordonatele politice ale lui Romney s-au mutat din ce în ce mai mult la dreapta”, după cum constată publicaţia germană Der Spiegel. Iniţial, multimilionarul nu se declarase nici împotriva avorturilor, nici împotriva unei reforme care să ofere tuturor americanilor dreptul la o asigurare de sănătate; însă, pe parcurs, Romney a cotit către poziţii conservatoare – atât din cauza presiunii făcute de Santorum (pentru care, însă, aceste poziţii erau naturale), cât şi din cauza propriilor calcule.

Romney se află acum în faţa unei dileme: schimbarea de poziţie a dus la pierderea încrederii unei părţi ale electoratului (mai ales a femeilor şi a americanilor de origine latină), iar pentru a recâştiga simpatia acestora Romney ar trebui să efectueze o nouă voltă, de această dată la stânga, care l-ar costa însă voturile proaspăt câştigate ale conservatorilor. Cotidianul Washington Post constată, nu fără ironie, că Romney nu ar putea recâştiga voturile femeilor nici măcar „dacă ar împărţi anticoncepţio­nale sau ar face să plouă cu prezervative”.

Femeile îl preferă pe Obama

Acest lucru este confirmat şi de un sondaj recent, realizat de Washington Post în colaborare cu postul de televiziune ABC; conform acestuia, dacă alegerile ar avea loc acum, Barack Obama ar obţine 51% din voturi, iar Mitt Romney 44%, restul alegătorilor fiind încă indecişi. Obama conduce detaşat în rândul femeilor, al alegătorilor de culoare şi al celor tineri, în timp ce simpa­tizanţii lui Romney se recrutează în principal din rândurile bărbaţilor albi, atât cu, cât şi fără studii superioare.

Aproape două treimi din alegători îl consideră pe Obama mai prietenos şi mai plăcut decât Romney – şi, de asemenea, o majoritate are mai multă încredere în actualul preşedinte în ceea ce priveşte politica externă, asigurările de sănătate şi protecţia intereselor clasei de mijloc şi ale femeilor. Romney reuşeşte să puncteze în trei domenii: redresarea economiei, crearea de locuri de muncă şi reducerea deficitului bugetar.

Deşi indicatorii economici sunt pozitivi, constată Washington Post, „americanii rămân pesimişti în privinţa direcţiei generale a ţării şi consideră că economia se află încă în recesiune”; aproape jumătate din respondenţii sondajului consideră că proasta gestionare a economiei este principalul motiv pentru care nu l-ar realege pe actualul preşedinte.

Cel mai probabil, starea economiei americane va fi principala temă a campaniei lui Romney – însă o îmbunătăţire a indicatorilor economici ar putea face ca argumentele republicanului să pară absurde. Obama, în schimb, va aduce probabil în discuţie averea lui Romney şi faptul că acesta plăteşte impozitul minim (de numai 15%) la câştiguri anuale de 20 milioane dolari. Cursa este deschisă, dar avantajele par, deocamdată, să fie de partea lui Obama.  Text Box:

 

Mitt Romney i-a devansat, în final, pe colegii republicani, Rick Santorum, Newt Gingrich şi Ron Paul. Totuşi, dacă la începutul campaniei Romney trecea drept un moderat, analiştii au remarcat pe parcurs trecerea acestuia către poziţii conservatoare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Simion sare peste oi și trece la muls direct ciobanul

Ilustrație: Marian Avramescu Parlamentarul mioritic, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a trecut puțin peste tradițiile românești, de dragul strângerii de sponsorizări...
Ultima oră
Pe aceeași temă