21.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăSpecialMitropolitul Clujului, despre decizia lui Liviu Dragnea de a o propune pe...

Mitropolitul Clujului, despre decizia lui Liviu Dragnea de a o propune pe Sevil Shhaideh ca premier: Aş fi dorit un premier român şi ortodox. Vasile Dîncu corespundea din toate punctele de vedere criteriilor PSD

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a declarat, joi, că ar fi preferat un premier român și ortodox, în contextul în care coaliția PSD-ALDE a propus-o, miercuri, pentru șefia Guvernului pe Sevil Shhaide. În opinia sa, o variantă mai bună decât fostul ministru al Dezvoltării ar fi fost actualul vicepremier, Vasile Dîncu, informează Mediafax.

După prezentarea mesajului de Crăciun, mitropolitul a fost întrebat ce părere are despre nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru a lui Sevil Shhaideh. În acest context, el a răspuns că este o „femeie pricepută la administraţie”.

„Dacă e să-mi cereţi părerea mea personală, v-o spun şi pe aceasta. Încă n-o ştim pe doamna care va fi prim ministru, probabil că e o femeie bună, o femeie pricepută la administraţie. Însă, subiectiv, eu aş fi dorit să fie nominalizat un premier pe care îl cunoşteam şi care era… Se ştie de la sine, mitropolit ortodox fiind, aş fi dorit un premier român şi ortodox. Adică, pe cine, mă veţi întreba. Pe domnul Vasile Sebastian Dîncu, pentru că corespundea din toate punctele de vedere la criteriile pe care le avea în minte dl Dragnea. Sigur, că el a avut un rol deosebit în câştigarea alegerilor, îi respectăm personalitatea, dar făcea mai bine dacă îl numea de pildă pe dl Dîncu”, a spus mitropolitul Clujului.

Mitropolitul Clujului a prezentat, joi, presei, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca tradiţionalul mesaj de Crăciun.

Sevil Shhaideh este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Dacă Sevil Shhaideh va fi numită premier, va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării. Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost „nași” la cununie.

Joi, președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a susținut că Sevil Shhaideh „are o reputație excepțională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea de unde vine (…). Are un soț care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputația profesională a domniei sale este excepțională în comunitate”, însă a subliniat lipsa de experiență politică a acesteia.

„În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran”, a mai spus liderul PMP.

În acest context, PMP i-a propus președintelui un alt nume pentru funcția de premier: Eugen Tomac.

Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina). A absolvit Școala Generală din localitate, a urmat cursurile Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (1999) și a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității București (2003). A absolvit și un master, cu lucrarea „România în secolul XX” (2005) în cadrul Universității București. Este doctorand (2006) al aceleiași facultăți.

În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice a absolvit cursul „Studii europene și euro-atlantice” (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program (2006), cursul de perfecționare „Management NGO” la Washington (2007) și cursul „Managementul organizațiilor non-guvernamentale”, Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje (2007).

Și-a început activitatea profesională ca redactor la Revista „Magazin Istoric” (2004-2006), apoi, a fost expert, responsabil cu relațiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administrației Prezidențiale (2006-2007); asistent la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Președintelui, Administrația Prezidențială (2012).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (dec. 2012—sept. 2013 și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (mart. 2013 — apr. 2014).

A devenit membru al PDL în 2008, deținând și funcția de prim-vicepreședinte al Organizației PDL Diaspora. A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, devenită Partidul Mișcarea Populară (PMP). În cadrul PMP a deținut funcțiile: președinte interimar (29 ian. 2014 — 6 iun. 2014), vicepreședinte al partidului și coordonator al Departamentului românii de pretutindeni (6 iun. 2014), șef de campanie pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2014 (începând cu aug. 2014), președinte interimar (ian. 2015 — febr. 2015), președinte al PMP (8 febr. 2015 — 25 oct. 2015), președinte executiv (25 oct. 2015 — prezent).

Este membru fondator și președinte al asociației Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) și membru fondator al asociației Centrul pentru Educație Democratică (2005). În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obținut un mandat de deputat în București, pe listele PMP.


Sevil Shhaideh, opiniile editorialiștilor ”România liberă”

Sabina Fati, senior editor:
Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD?
În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană.Citiți aici tot editorialul!


Mircea Marian, senior editor:

Slujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată
Multe catastrofe au condus Guvernul României, dar e prima oară când un modest slujbaș al grupului infracțional organizat de PSD în județul Constanța ajunge premier. În 1992, când Ion Iliescu l-a cules din prăfuitul Comitet de Stat al Planificării, Nicu Văcăroiu era tot un mărunt amploiat. Un contabil prăfuit al regimului ceaușist. Dar nu se putea spune despre el că e crescut la curtea unei mafii locale. Citiți aici tot editorialul!


Cătălin Prisacariu, senior editor:
Sevil Shhaideh, doar un pion pentru Dragnea premier
În mai 2015, imediat ce Dragnea reușise să-și impună fina, pe Sevil Shhaideh, la Ministerul Dezvoltării, scriam că Ponta deja pierduse meciul, deși nu o știa: „Imediat ce a apărut anunțul că Sevil Shhaideh este nominalizarea lui Ponta pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională, Dragnea a declarat că azi își va și înregistra demisia din funcția de președinte executiv al PSD. Nu, nu este doar o coincidență, a scris jurnalistul Cătălin Prisăcariu a scris, pe blogul său, despre premierul propus de PSDCitește aici tot editorialul!Sevil Shhaideh este propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru. Este o propunere foarte controversată pentru că Sevil Shhaideh a fost șefa de cabinet a baronului de Constanta, Nicușor Constantinescu. Acesta este în prezent la închisoare, condamnat pentru fapte de corupție.

Prin funcția ocupată în subordinea lui Nicușor Constantinescu, Sevil Shhaideh, a fost în centrul grupului de interese al grupării PSD Mazăre – Constatinescu. Ulterior a fost propusă de Liviu Dragnea ministru la Ministerul Dezvoltării, după ce șeful PSD a fost nevoit să demisioneze ca urmare a condamnării definitive.

Sevil Shhaideh este și fina lui Nicușor Constantinescu, dar și fina lui Liviu Dragnea. Este de religie musulmană și de etnie turco-tătară.Alte articole importante despre Sevil Shhaideh:

Sevil Shhaideh: A fost subordonata baronului PSD Nicușor ConstantinescuArticol de Cristian Hagi
Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost ”nași” la cununie. Am pus ghilimele pentru că la musulmani – Sevil Shhaideh – nu există noțiunea de naș, ca la ortodocși, ci de martori la căsătorie, deși rolul este asemănător. Liviu Dragnea a numit-o secretar de stat în MDRAP, în perioada când era ministru. Citește aici articolul!


Sevil Shhaideh, averea

EXCLUSIV. Cătălin Prisacariu: Cum a ajuns ministru, lui Sevil Shhaideh i-au crescut 400.000 RON în declarația de avere

Jurnalistul Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă, a descoperit încă din 2015 informații interesante legate de persoana propusă de Liviu Dragnea pentru a ocupa funcția de prim-ministru și pentru a forma noul guvern PSD-ALDE. ”Cît era secretar de stat, Shhaideh deținea doar un cont bancar de puțin peste 143.000 RON, cont deschis în 2011. Inclusiv în ultima declarație de avere de secretar de stat, de pe 10 octombrie 2014, Sevil Shhaideh a menționat acest cont bancar”. Citiți aici tot articolul!


Sevil Shhaideh, numirea

Citește mai departe: Dragnea și Tăriceanu au propus-o lui Klaus Iohannis pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Este vorba de o subalternă a baronului PSD de Constanța Nicușor Constantinescu, aflat la închisoare în executarea pedepsei

„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, Legea nu reprezintă o chestiune secundară și (…) nu aș fi vrut să solicit asta pentru mine, deocamdată. (…) Vreau să îmi dea garanția că este un om care muncește, care știe, în cSevil are am încredere totală (…) și care să urmeze, în detaliu, programul nostru de guvernare. Nu promovez un conflict inutil. Propunerea este Sevil Shhaideh”. Cititi aici articolul!


Sevil Shhaideh, reacții

Disperare pe paginile pro-PSD de pe Facebook după desemnarea noului premier: „Unde sunt românii noștri? Iar ne-a păcălit Dragnea”, „Dacă e musulmancă și dă drumul la refugiați în țară, o să aveți război”
E jale mare pe grupurile pro-PSD de pe Facbook, după nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, remarcă ziaristul Vlad Andriescu. Stupoarea și revolta susținătorilor PSD față de numirea unui premier de etnie turcă și de religie musulmană vin după o campanie electorală în care PSD a tot bătut monedă pe tema “strănii ne distrug țara”.
Citiți aici comentariile fanilor PSD


Sevil Shhaideh, venituri

Sevil Shhaideh, propunerea lui Dragnea pentru funcția de premier, câștiga lunar, în 2015, 25.000 lei de la stat

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a dezvăluit, pe blogul său, în mai 2015, că Sevil Shhaideh, propusă miercuri pentru funcția de prim-ministru de PSD și ALDE, câștiga lunar  de vreo cinci ori mai mult decât un ministru și de vreo trei ori ori mai mult decât președintele României … citește mai departe aici


Sevil Shhaideh, explicația lui Dragnea

Liviu Dragnea: N-am vrut să forțez o lege pentru a cere fotoliul de prim-ministru. Propunerea mea de premier este Sevil Shhaideh. Am venit cu o singură propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte

„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, legea nu reprezintă o chestiune secundară” … citește mai departe aici …


Sevil Shhaideh, reacții

Reacția lui Victor Ponta, după ce Dragnea a anunțat că o propune pe Sevil Shhaideh la șefia Guvernului: E femeie, e musulman, e un semn de deschidere

Fostul premier Victor Ponta susțin că propunerea PSD-ALDE pentru conducerea Guvernului, Sevil Shhaideh, este foarte bună și de nerefuzat de președintele Klaus Iohannis … citește mai departe aici … 


Sevil Shhaideh, reacții

Nicușor Dan, despre numirea lui Sevil Shhaideh ca premier: Singurul criteriu pe care Dragnea l-a susținut a fost loialitatea față de sine însuși. Numirea rezumă modul în care PSD va acționa în următorii ani

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a reacționat, miercuri, după ce Liviu Dragnea a anunțat că o propune pe Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, pentru șefia Guvernului. În acest context, liderul a susținut că șeful PSD a susținut un singur criteriu, cel al „loialității față de sine însuși” … citește mai departe aici … 

Sevil Shhaideh, reactii

Sociologul Barbu Mateescu susține că decizia PSD-ALDE de a o propune pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier este un test: A fost selectată o persoană care aparține unei minorități. Este un pic contrar valorilor exprimate în campanie

Sociologul Barbu Mateescu consideră că propunerea de premier a PSD-ALDE, anunțată miercuri, reprezintă, într-o anumită măsură, un test atât pentru electorat, cât și pentru formațiunea politică, întrucât Sevil Shhaideh „apartine unei minorități etnice și probabil și religioase”, ceea ce este „un pic contrar valorilor exprimate în campanie”. Citiți aici tot articolul!

Cele mai citite

Un urs se plimbă pe străzile localității Slănic. Locuitorii, avertizați printr-un mesaj RO-ALERT

Un urs a fost văzut, vineri, în localitatea Slănic din judeţul Prahova, populaţia fiind avertizată printr-un mesaj RO-ALERT, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Ghidușiile oamenilor lui Rafila / Un medic veterinar va controla azilele și centrele de permanență din județul Timiș

Directoarea Florentina Radu, jurista de la DSP Timiș, absolventă a facultății de drept din cadrul Universității private Tibiscus, ținută în funcție ilegal de ministrul...

Coaliția de state care va trimite trupe în Ucraina prinde contur

Ucrainienii și-ar dori să beneficieze de ajutor militar extern. Însă NATO este eminamente o organizație militar-politică defensivă. În plus, nu toate statele membre sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă