În Secuienii Noi, în apropiere de Roman (Neamลฃ), o bisericฤ privatฤ s-a transformat în Mitropolia Moldovlahiei, la care au aderat mai mulลฃi preoลฃi caterisiลฃi de Biserica Ortodoxฤ Românฤ. Reprezentanลฃii Mitropoliei Moldovei ลi Bucovinei susลฃin cฤ, legal, astfel de manifestฤri nu pot fi împiedicate.
Citeลte ลi: Primul Mare Sinod din ultimul mileniu
Mitropolia Moldovlahiei s-a nฤscut „prin voinลฃa ลi dreapta cฤutare” a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, în prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de cฤtre Arhiepiscopia Romanului ลi a Bacฤului pentru cฤ a divorลฃat ลi s-a recฤsฤtorit de douฤ ori ลi pentru cฤ „a deschis cartea” pentru credincioลii care cฤlcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei.El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române ลi a înfiinลฃat în curtea casei sale o bisericฤ privatฤ, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracลฃiune desprinsฤ din Biserica Ortodoxฤ Ucraineanฤ, intitulatฤ Biserica Creลtin Ortodoxฤ dupฤ Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoลฃiei.
Iniลฃial, acesta a înfiinลฃat „Asociaลฃia Sfânta Cruce – Secuianฤ”, a ridicat biserica privatฤ în curtea locuinลฃei sale din Secuieni, pe care a transformat-o întâi în vicariat, apoi, dupฤ ce a fost hirotonit într-o ceremonie la care a participat tot sinodul fracลฃiunii din Ucraina, a transformat-o în mitropolie – Mitropolia Moldovlahiei.
„Mitropolitul” de la biserica privatฤ susลฃine cฤ a fost hฤrลฃuit de reprezentanลฃii BOR mai mulลฃi ani la rând, pânฤ când s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. De altfel, la slujba liturghiei, în locul patriarhului Daniel, în rugฤciunea de slฤvi este pomenit un preot autointitulat „Fericit”.
„În Grecia, 60% din biserici sunt private, este un lucru normal. (…) Tot ce conteazฤ acum sunt credincioลii care vin ลi nici nu vrem sฤ îi întฤrâtฤm ลi mai tare pe cei de la BOR”, a declarat pentru Mediafax „mitropolitul” Mihail Vasilache.
“Eu nu m-am înลฃeles cu cฤsฤtoria”
Liturghia de duminicฤ de la biserica privatฤ din Secuienii Noi a fost oficiatฤ de un sobor de cinci preoลฃi care au avut probleme cu autoritatea Bisericii Ortodoxe Române de care aparลฃineau, fiind caterisiลฃi.
Preotul David, care aparลฃinea de Arhiepiscopia Romanului ลi Bacฤului ลi care în prezent slujeลte la Mitropolia Moldovlahiei, a fost decฤzut din drepturi pentru cฤ a divorลฃat de soลฃia sa. El susลฃine cฤ a continuat însฤ sฤ slujeascฤ la o altฤ parohie din Roman timp de 7 ani, ca îmbisericit, ceea ce înseamnฤ cฤ nu avea nici contract de muncฤ ลi nici vreun drept de organizare a parohiei.
„Eu? Pฤi eu nu m-am înลฃeles cu cฤsฤtoria, am avut niลte probleme ลi am fost înlฤturat. Am slujit apoi 7 ani ca îmbisericit la o altฤ parohie din preajmฤ. Nu am vrut decât sฤ fiu alฤturi de oameni, dar m-au înlฤturat ลi de acolo. Acum sunt mai în vârstฤ, m-am lฤmurit ลi cu cฤsฤtoria, mi-am cumpฤrat o bucatฤ de teren, mฤ cฤlugฤresc ลi îmi ridic mฤnฤstire. Cฤ aici, în zona Romanului, nu prea sunt mฤnฤstiri. Oricum, acum fierb ฤลtia de la BOR când vฤd cฤ nu au ce sฤ ne facฤ”, a explicat pฤrintele David.
Reprezentanลฃii Mitropoliei Moldovei ลi Bucovinei au spus cฤ „îmbisericirea”, cum era cazul preotului David, este în afara legilor bisericii, acest statut fiind destinat doar absolvenลฃilor de Teologie care nu au încฤ parohie.
„Un preot caterisit îลi pierde dreptul sฤ mai sฤvârลeascฤ orice fel de lucrare sacrฤ. Nu mai are voie sฤ poarte veลmânt liturgic, sฤ slujeascฤ sau sฤ predice. Caterisirea este o sancลฃiune ireversibilฤ, nu se mai poate reveni asupra ei”, a explicat pentru Mediafax preotul Marian Timofte, consilier administrativ-bisericesc la Mitropolia Moldovei ลi Bucovinei.
La Secuieni mai predicฤ ลi ลtefan Bercaru, preotul fiind caterisit anul trecut, când a fost trecut oficial „în rândul mirenilor”. A fost acuzat de adulter, însฤ caterisit a fost pentru schismฤ.
În plus, acesta a spus cฤ este hotฤrât sฤ ridice, din aprilie, o nouฤ bisericฤ, tot în Bohotin, unde a slujit iniลฃial, care sฤ fie subordonatฤ Mitropoliei de la Secuieni.
„E o problemฤ fฤrฤ conลฃinut”
Celฤlalt preot din Iaลi care a slujit duminicฤ la Secuieni este Viorel Mihalache, cฤruia i s-a retras dreptul de a sluji dupฤ ce s-a recฤsฤtorit tot de trei ori. În prezent, este cฤsฤtorit cu a treia sa soลฃie, Carmen Elena Mihalache, care are un cabinet de psihologie în Iaลi.
„Mihalache a fost dcฤzut din drepturi de cฤtre Consiliul Eparhial de prin 2007, pentru recฤsฤtorie”, a declarat pentru Mediafax preotul Marian Timofte.
Conform unor reprezentanลฃi ai Mitropoliei Moldovei ลi Bucovinei, Mihalache a depus, la rândul sฤu, o scrisoare oficialฤ cฤtre Consiliul Eparhial în care explicฤ faptul cฤ nu mai rฤspunde de Mitropolia Moldovei ลi Bucovinei. Conform aceloraลi surse, acesta urmeazฤ sฤ fie caterisit sฤptฤmâna viitoare.
Cel de-al patrulea preot care a slujit duminicฤ la Secuieni este Cosmin Becicฤ. Acesta este cântฤreลฃ de muzicฤ popularฤ, în timpul liber, dar a absolvit Seminarul Teologic de la Mฤnฤstirea Neamลฃului.
Reprezentanลฃii Arhiepiscopiei Sucevei ลi Rฤdฤuลฃilor susลฃin cฤ nu a slujit niciodatฤ sub îndrumarea lor.
Mitropolia Moldovei ลi Bucovinei din Iaลi neagฤ acuzaลฃiile aduse de cฤtre preoลฃii de la Secuieni, care vorbesc despre existenลฃa unor presiuni asupra practicii lor private.
„Existฤ astfel de structuri, mitropolii româneลti particulare, în mai multe pฤrลฃi ale ลฃฤrii, douฤ sunt în Italia, iar în Ucraina nenumฤrate. Oricine se poate numi cum vrea, nimeni nu poate interveni, oricine îลi poate face o asociaลฃie de trei, cinci oameni conform legii, iar acest lucru nu poate fi îndepฤrtat. E o problemฤ fฤrฤ conลฃinut, regretฤm cฤ s-a întâmplat, dar nu putem împiedica. Slavฤ Domnului cฤ sunt mai multe, dacฤ era una singurฤ era referinลฃฤ ลi putea fi pericol”, a declarat pentru Mediafax purtฤtorul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Constantin Sturzu.