12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMitropolia Clujului, dezmembrată

Mitropolia Clujului, dezmembrată

Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au decis dezmembrarea mitropoliei neunite cu sediul la Cluj. Două dintre eparhii au revenit sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul în Sibiu, de sub care au ieşit în urmă cu şapte ani.

 

Ce transformări vor fi

De acum înainte, “mitropolia cu sediul la Cluj se va numi Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, spun reprezentanţii Mitropoliei clujene. Ea va rămâne cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi cu Episcopia Sălajului.

În schimb, Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulii şi Episcopia Ortodoxă din Oradea au trecut în componenţa Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Aceasta va primi şi jurisdicţie asupra Eparhiei cu sediul în Deva. Aceasta din urmă s-a desprins de sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Sinodul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului a fost de acord cu cedarea Eparhiei cu sediul în Deva, care s-a format prin desprinderea canonică de Arhiepiscopia Aradului. Mitropolia Banatului va rămâne cu Arhiepiscopia Timişoarei, cu Arhiepiscopia Aradului şi cu Episcopia Caransebeşului.

De asemenea, sinodul Mitropoliei clujene a fost de acord cu revenirea arhieparhiei din Alba Iulia sub jurisdicţia Mitropoliei sibiene. Însă a criticat rearondarea Eparhiei din Oradea. Cu toate acestea, eparhia din Crişana a revenit sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, în condiţiile în care care ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au votat “la pachet” reglementarea situaţiei canonice a celor trei eparhii care au revenit în cadrul Mitropoliei Ardealului.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă