19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMiting pentru salvarea UMF Târgu-Mureş

Miting pentru salvarea UMF Târgu-Mureş

Aproximativ 200 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş au protestat în faţa Prefecturii Mureş, împotriva intenţiei de a separa studenţii acestei unităţi de învăţământ pe criterii entice. Ei au scandat “Nu vrem separare etnică”, “Nu suntem troc politic” şi au cerut “învăţământ fără politică”.

Studenţii au adus şi pancarte cu sloganurile “Uniţi suntem mai buni”, “Vrem autonomie universitară”, “Învăţământ fără politică”, “Nu vrem separare etnică”. Ei au cântat “Gaudeamus igitur”.

Ce spun studenţii

Nucu Marica, vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Mureş, care organizează acţiunea, a declarat că prin acest protest studenţii speră să atragă atenţia guvernanţilor că multiculturalitatea nu înseamnă scindare. “Vrem ca mâine, după şedinţa de Guvern, să nu se aprobe fără voia noastră o lege împotriva UMF Târgu-Mureş, prin împotriva înţeleg o scindare. E vorba de scindare, nu de multiculturalitate. Noi vrem să trăim împreună, să învăţăm împreună, nu să stăm în societăţi închise pe criterii etnice”, a spus Nucu Marica. El a precizat că studenţii care manifestează sunt total de acord cu învăţământul în limba maternă şi se tem că o eventuală separare a secţiei în limba maghiară va aduce, în loc de progresul universităţii, trecerea acesteia din categoria B într-una inferioară sau chiar desfiinţarea unei părţi a universităţii.

Rectorul în funcţie al UMF din Târgu-Mureş, Constantin Copotoiu, susţinea, în urmă cu câteva zile, că ministrul Educaţiei a transmis, după o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea universităţii, că va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF. Rectorul spunea că el a afirmat că nu poate fi de acord cu aşa ceva, pentru că Senatul a votat departamente mixte, şi, chiar dacă va discuta problema de o sută de ori, va decide la fel, moment în care ministrul Educaţiei, Cătălin Baba,”s-a supărat”.

Potrivit lui Copotoiu, ministrul Educaţiei le-a spus reprezentanţilor universităţii că rămâne ca ministerul să propună, marţi, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă